2010, anul extremelor meteorologice in Romania

Trei saptamani neintrerupte de cod galben si portocaliu de canicula si 24 de zile de depasire a cotelor de atentie hidro. Acesta este bilantul lunii iulie, una dintre cele mai framantate din istoria serviciilor meteorologice din Romania.

Potrivit statisticilor ANM, fenomenele extreme au crescut in intensitate si in frecventa fata de alti ani. In luna iulie, zilele caniculare si ploile s-au tinut lant timp de trei saptamani, intr-o vara considerata de oamenii de stiinta drept cea mai calda din istoria masuratorilor meteo la nivel planetar.

Primavara e ca vara

Avertizarile meteorologice emise de ANM au inceput sa curga din primavara. Inca din luna mai, Administratia Nationala de Meteorologie anunta temperaturi ridicate insotite de avertizari “cod galben”. Dar nu numai temperaturile i-au dat peste cap pe romani, ci si ploile, care au provocat inundatii in intreaga tara. In luna mai, din 31 de zile, 13 au fost sub avertizare hidrologica de cod galben sau portocaliu. Dar acesta a fost doar inceputul.

In iunie, meteorologii au emis 12 informari si avertizari de canicula, precum si primul cod portocaliu din aceasta vara. Tot atunci au inceput sa se inmulteasca si atentionarile hidrologice. La randul lor, hidrologii au emis atentionari pentru 19 zile, unele cu rolul de a le actualiza pe precedentele, pe masura ce inundatiile s-au extins.

Insa iulie a fost de departe luna cu cele mai multe avertizari. Recordul negativ se ridica la trei saptamani sub cod galben si portocaliu de canicula , in timp ce, in 24 de zile din 31, apele raurilor si fluviilor au depasit cotele de atentie.

Schimbarile climatice lovesc Romania

“Au mai fost si in alti ani fenomene meteo extreme. Insa de data aceasta, ele au crescut in intensitate si in frecventa, atat in Romania, cat si pe glob. Acest lucru poate fi pus in legatura cu schimbarile climatice. Din punct de vedere climatic, luna august este mai stabila. Exista acum o frecventa mai crescuta a curentilor care aduc aer tropical, asa cum am vazut si zilele trecute. Acesti curenti aduc temperaturi ridicate si presiune mare in toata Europa, inclusiv in Rusia”, a explicat pentru Green Report climatologul Roxana Bojariu.

Ea a adaugat ca ploile au avut si o parte buna in tara noastra. Fara ploi, canicula ar fi fost si mai pronuntata, a explicat climatologul, oferind exemplul Moscovei, unde temperaturile ridicate si seceta au cauzat sute de incendii.

Luna aceasta, debitele raurilor nu au mai depasit decat izolat cotele de atentie. Cu toate acestea, in prima saptamana din august nu a fost nicio zi fara vreo informare meteo sau avertizare cod galben.

2010 – anul recordurilor negative

Chiar daca specialistii in prognoza nu pot face estimari prea precise legate de modul in care va evolua vremea pana la finalul sezonului estival, climatologi reputati din intreaga lume atrag atentia ca trendul de incalzire globala a temperaturilor se va mentine.

La nivel global, luna iulie a fost cea de-a 305-a luna consecutiva in care temperatura de la suprafata Pamantului a depasit media secolului XX, potrivit Administratiei Atmosferice si Oceanice Nationale din SUA (NOAA). Ultima data cand temperatura de la suprafata Pamantului a coborat sub aceasta medie a fost in februarie 1985, acum mai bine de un sfert de veac.

Anul 2010 l-a depasit pe 1998, avand cele mai multe luni cu temperaturi record, desi mai sunt mai bine de patru luni pana se va termina.

Carmen Albisteanu

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri