2 august, Ziua Suprasolicitării Planetei

2 august 2023 este data la care umanitatea a folosit toate resursele biologice pe care Pământul le generează pe parcursul întregului an, Earth Overshoot Day (https://www.overshootday.org/), potrivit WWF România.

Aceast marchează momentul în care am epuizat, la nivel global, resursele produse de planetă pentru acest an. Ceea ce înseamnă că de-acum trăim “pe datorie”, din resursele alocate anilor ce vor urma, conform studiilor recent efectuate de către Global Footprint Network, în peste 180 de țări de pe întreg mapamondul.

În comparație cu anul 2022, anul acesta vine cu o veste relativ bună, Ziua Suprasolicitării Planetei s-a mutat cu 5 zile mai târziu. Însă, veștile bune se opresc aici. Progresul real este, de fapt, de numai o singură zi, celelalte patru zile sunt datorate îmbunătățirii modului de calcul al seturilor de date. Menținute și îmbunătățite independent de FoDaFo (Footprint Data Foundation) și de către Universitatea York, rapoartele National Footprint and Biocapacity Accounts oferă rezultate solide și transparente. Pentru fiecare ediție, rezultatele sunt recalculate din 1961 până în prezent pentru a asigura consistență și coerență în timp.

Cum se stabilește Earth Overshoot Day?

Earth Overshoot Day nu are o zi fixă, se calculează împărțind biocapacitatea planetei (cantitatea de resurse ecologice pe care Pământul este capabil să genereze în acel an), la amprenta ecologică a umanității (cererea umanității pentru acel an) și înmulțind cu 365, numărul de zile dintr-un an.

Amprenta ecologică a fiecărui oraș, stat sau națiune poate fi comparată cu biocapacitatea sa. Dacă cererea unei populații pentru bunuri ecologice depășește oferta, regiunea respectivă are un deficit ecologic. O regiune în deficit ecologic satisface cererea importând, lichidând propriile active ecologice (cum ar fi pescuitul excesiv) sau emițând dioxid de carbon în atmosferă. La nivel global, deficitul ecologic și depășirea sunt aceleași, deoarece nu există un import net de resurse către planetă.

În acest an România și-a epuisat resursele diponibile pe 6 iunie.

Omenirea consumă aproape trei planete pe an. O discuție la obiect cu Florin Stoican, la Green Report Podcast

Florin Stoican, Președinte al Asociației Parcul Natural Văcărești și al Asociației Kogayon, invitat în cadrul Green Report Podcast, a adus în atenție faptul că aproximativ 75% din ecosistemele de pe Pământ sunt afectate de activitatea umană, ceea ce face că modul nostru de viață să nu mai fie sustenabil. Omenirea a devenit, într-un fel, o armă de exterminare în masă pentru numeroase specii.

Activitățile noastre de consum depășesc capacitatea de susținere a planetei. Practic, consumăm din resursele viitorului, care ar trebui să aparțînă generațiilor următoare. Deși par lucruri știute, de prea puține ori le conștientizăm. Există o discrepanță semnificativă în consum, generată de faptul că unii oameni consumă în exces, în timp ce alții nu au deloc acces la resurse. Risipa este una dintre consecințele acestui dezechilibru, de la resurse naturale până la alimentație. Deșeurile create de cei care își permit să consume în exces contribuie la inegalități.

În ciuda soluțiilor oferite de tehnologie, implementarea acestora la scară largă necesită timp. Mai mult, consumatorii sunt obișnuiți să achiziționeze produse la îndemână și le este dificil să ia decizii comerciale care să aibă un impact pozitiv asupra mediului.

Urmărește aici episodul Green Report Podcast.

spot_img

Ultimele știri