Barna: Termenul de 1 februarie pentru lansarea SUMAL nu este negociabil

Ministrul Mediului, Tánczos Barna, a solicitat ca termenul inițial de implementare a SUMAL, sistemul electronic de urmărire a trasabilității lemnului, să fie respectat. Astfel, sistemul ar trebui implementat până cel târziu la 1 februarie. În 29 octombrie, Ministerul Mediului anunţa că SUMAL 2.0 urma să intre în vigoare la 1 noiembrie.

„Am anunțat că termenul de 1 februarie nu este negociabil. Noul SUMAL a fost amânat de prea multe ori și orice nouă amânare ar produce dezechilibre în sectorul silvic. Sunt optimist că vom finaliza la timp și am primit asigurări în acest sens de la conducerea STS. Prin operaționalizarea noului SUMAL, România va deține unul dintre cele mai complexe și eficiente astfel de sisteme din lume. Am convingerea că, odată implementat, noul SUMAL va deveni principala noastră armă în lupta cu tăierile ilegale de pădure”, a declarat ministrul Barna Tánczos, care a participat, la sediul Serviciului de Telecomunicații Speciale, la o întâlnire privind finalizarea și operaționalizarea noului #SUMAL – sistemul electronic de urmărire a trasabilității lemnului.


Tánczos Barna este noul ministru al Mediului, Apelor și Pădurilor, începând cu 23 decembrie

1 februarie 2021 a fost termenul inițial până când sistemul ar trebui să devină funcțional. Însă acest termen a suferit, de-a lungul timpului, mai multe modificări. Ultima dată, când ministru era Costel Alexe, Ministerul Mediului anunța, pe 29 octombrie, că SUMAL va deveni funcțional pe 1 noiembrie.

„Prin operaționalizarea Sistemului de Urmărire a Materialului Lemnos vom reuși, în timp real, 24 de ore din 24, să avem un management foarte clar asupra masei lemnoase. Vom ști în permanenţă cât lemn s-a tăiat din pădurile României, unde va fi dus acesta, fie în depozit, fie la  terți. În permanenţă apar provocări pe care reuşim să le soluţionăm. Factorii implicaţi au venit cu sugestii importante, astfel încât sistemul să devină operaţional. Totul s-a făcut cu paşi siguri pentru ca SUMAL 2.0 să fie eficient. Suntem deschişi la dialog şi am luat în considerare, în mod special, propunerile venite din partea celor care operează în acest sistem”, explica atunci secretarul de stat Gelu Puiu.

SUMAL 2.0 obligă și la încărcarea de fotografii, din mai multe unghiuri, ale lemnului încărcat, pentru orice transport din România, precum și însemnarea, în pădure, a parchetelor de masă lemnoasă cu coordonate GPS, înainte de a se efectua tăierea. Mai mult, în noul SUMAL se vor putea vedea zilnic toate volumele de material lemnos din orice depozit din țară.

Sistemul nu mai permite realizarea transportului dublu pe același aviz și nici evitarea voită a înregistrării în sistem prin realizarea de transporturi multiple cu cantități reduse. În acest caz, transportatorii de volume mici, pentru care nu este necesar avizul de însoțire, nu vor mai avea voie să transporte, în total, mai mult de 20 mc pe an, dacă nu sunt înregistrați în noul SUMAL ca transportatori profesioniști. Sistemul are acum capacitatea de a depista și bloca automat astfel de practici.

Citește și: 
Noul SUMAL intră în vigoare în prima zi a lunii noiembrie

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri