Baraj de 120 milioane de dolari pe Valea Prahovei – investitie sustinuta de Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile
Lucia-Ana Varga, Secretar de Stat in Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile a sustinut ieri, 3 octombrie 2007, o conferinta de presa la Sinaia (Hotel International) in care a prezentat concluziile primei dezbateri publice organizate, referitoare la proiectul de baraj pe Valea Azugai, destinat sa asigure sursa de alimentare cu apa a intregii Vaii Prahova.
"Avem intentia de a demara un program amplu, realizarea unui baraj de acumulare in zona Azuga. Un proiect care care va imbunatati viata pe valea Prahovei si va impulsioana dezvoltarea industriei turistice. In acelasi timp va proteja impotriva viiturilor si secetei si va asigura apa potabila pentru cei 70.000 de locuitori din regiune. In prezent, doar 40% din locuitorii din Valea Prahovei au apa potabila curenta " a spus Lucia Varga.
La conferinta de presa au participat primarii localitatilor Azuga si Sinaia, Adrian Purcaru si Vlad Oprea, precum si oficiali de la Administratia Nationala Apele Romane: Ovidiu Gabor si Gabriel Saftescu, directori generali adjuncti, si Mariana Tudor director al Directiei Apelor Buzau-Ialomita.
Lucia Varga a subliniat ca este cea mai mare investitie de infrastructura in domeniul apelor din Romania dupa 1990, care va duce la asigurarea resursei de apa pentru Valea Prahovei.
Este vorba de construirea unui baraj de 75 de metri inaltime care va creea o acumulare de apa de 15 milioane metri cubi de apa.
Primaria Azuga doreste o dezbatere publica organizata la Azuga, pentru locuitorii acestei localitati. Secretarul de stat a reamintit ca in 2005-2006 ne-am confruntat cu inundatii foarte mari si viituri pe Valea Prahovei si a subliniat rolul foarte important al barajelor in aceste cazuri. Mai mult de atat, in perioada de seceta, barajele sunt salvatoare.
Acest baraj este menit sa asigure necesarul in apa potabila in perioada urmatoare pentru localitatile Azuga, Busteni, Sinaia, Comarnic, Predeal, Breaza, Cornu, ceea ce va duce la dezvoltarea turistica a zonei si, in consecinta, la dezvoltarea durabila.
" Concluziile trase din aceasta prima dezbatere publica au fost ca trebuie sa verificam daca exista arii naturale protejate care ar putea fi afectate de lucrare si sa reanalizam oportunitatea redimensionarii barajului care trebuie realizat ", a subliniat Lucia Varga.
Profesorul Ioan Hortopan, reprezentant al proiectantului, a descris proiectul: " Este prevazut in partea amonte a defileului. Nu afectam cu nimic vaile ". Mai mult de atat, nu se influenteaza cu nimic viata locuitorilor, deoarece transportul materialelor va fi facut pe un drum de racord din Sacele, de pe DN1A si un drum forestier amenajat. Totul se va desfasura la 8 km in amonte de marginea orasului.
Cand s-a facut estimarea costurilor, acestea au cuprins si statia de tratare a apei potabile, si conducta, si racorduri la toate localitatile. Ceea ce tine de Ministerul Mediului este partea de acumulare si conducta care duce apa de la baraj la statia de tratare, iar valoarea finantarii pentru acest proiect se ridica la 120 de milioane de dolari. (aproximativ 85 milioane de euro). Constructia s-ar finaliza in circa 4 ani daca finantarile ar merge in ritm normal.
Lucia Varga, secretar de stat, a subliniat ca a deblocat o suma de 1 milion RON din Fondul National de Dezvoltare pe care i-a alocat pentru demararea procedurilor necesare clarificarii situatiei juridice a terenurilor necesare proiectului (acest fond provine din privatizari si este cu precadere destinat investitiilor in domeniul infrastructurii nationale). Aceste sume nu vor fi cheltuite decat daca comunitatilor locale isi vor da acceptul de a incepe proiectul.
Adrian Purcaru, primar al localitatii Azuga, a emis cateva rezerve privind proiectul, insa considera ca ar fi necesara o dezbatere publica la Azuga, astfel incat locuitorii orasului sa inteleaga beneficiile aduse de acest proiect, interesul sau public si importanta sa regionala. S-a considerat necesar ca acest proiect sa se armonizeze cu proiectele locale de infrastructura, printre care un proiect local, de amenajare a unei partii de ski pe muntele Stevia.
Vlad Oprea, primar al orasului Sinaia a explicat ca realizarea acestui proiect este benefica, mai ales in previziunea faptului ca in Valea Prahovei se va organiza Jocurile Olimpice de Iarna pentru Tineret in 2013. Sinaia are nevoie de apa pentru o dezvoltare durabila.
Ovidiu Gabor, director general adjunct la Administratia Nationala a Apelor Romane a subliniat ca in 2000, necesarul de apa pentru zona era de 820 de litri pe secunda, si de fapt se puteau asigura 380 de litri pe secunda. "Pentru viitor se prevede o crestere a cerintei de apa cu 200-300 de litri pe secunda, iar deficitul ar putea ajunge in 2020 la 700-750 de litri pe secunda, daca nu se iau masuri." Nu poti sa te dezvolti fara infrastructura, iar in perspectiva aplicarii pentru granturi europene, proiectele de anvergura regionala au mult mai multe sanse sa fie finantate, decat proiectele locale, a adaugat Mariana Tudor, director la Directia Apelor Buzau-Ialomita.
Lucia Varga, secretar de stat la Ministerul Mediului, a incheiat cu promisiunea ca o dezbatere publica comuna cu primaria Azuga va fi organizata in scurt timp si ca va participa la acesta pentru a discuta direct cu locuitorii din Azuga.
Serviciul Relatii Publice al Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile