Sute de scoli si licee din toate colturile tarii au anuntat actiunile ce vor fi organizate in luna mai, in cadrul concursului Scoli pentru un viitor verde, lansat la inceputul anului de catre WWF (World Wide Fund for Nature) si Editura CD Press.
Institutii de invatamant de pe intreg teritoriul Romaniei vor fi implicate intr-o serie de activitati de informare si educare prin care isi propun sa atraga atentia elevilor si comunitatii locale asupra importantei protejarii mediului inconjurator, dar si a responsabilizarii tinerilor cu privire la probleme de ordin ecologic.
De exemplu, toti elevii si toate cadrele didactice de la Scoala “Happy Kids” din Bucuresti si-au propus sa schimbe mentalitatea cetatenilor, organizand actiuni in mai multe hipermarket-uri din Capitala, pentru a promova renuntarea la pungile de cumparaturi.
In nordul tarii, la Botosani, tinerii de la Colegiul National “Mihai Eminescu” vor incerca sa stimuleze interesul si preocuparea fata de cunoasterea naturii, prin organizarea unor tururi de cunoastere a florei si faunei locale, precum si prin acordarea unei atentii deosebite ariilor protejate, dar si speciilor de plante si animale ocrotite de lege.
Pe langa activitati de informare si educare despre mediul inconjurator si promovarea unei atitudini responsabile si a unui simt civic dezvoltat, copii provenind din mai multe gradinite, scoli si licee vor participa la actiuni de ecologizare, plantare de pomi si de colectare selectiva a deseurilor.
Seria de actiuni programate pentru luna mai va mai include, printre altele, ecologizarea malurilor unui afluent al raului Milcov sau curatarea zonei din apropierea raului Iza, din judetul Maramures.
O parte dintre institutiile scolare inscrise in competitie au decis sa fie mai putin conventionale si sa organizeze expozitii si parade de costume confectionate din materiale reciclabile sau sa promoveze un stil de viata sanatos si nepoluant, prin marcarea unei zile a mersului pe jos sau pe bicicleta. Aici se incadreaza initiativa celor de la Colegiului National “Unirea” din Focsani, care si-au mai propus, in plus, promovarea utilizarii mijloacelor de transport in comun, in defavorea folosirii automobilului.
2315 echipe „verzi„, formate din 6945 de cadre didactice si 41.670 de elevi se vor intrece, pana la sfarsitul anului scolar, in diverse actiuni ecologice, care le-ar putea aduce titlul de cea mai verde scoala. Numarul total de potentiali participanti la activitatile din cadrul proiectului Scoli pentru un viitor verde este de peste 200.000 de copii si 15.000 cadre didactice.
Participantii la concurs posteaza in mod regulat stiri referitoare la activitatile pe care le desfasoara in cadrul proiectului pe site-ul www.scolipentruunviitorverde.ro, care a devenit deja un portal eco prin care numeroase scoli si gradinite din intreaga tara isi comunica activitatile din Program si afla cele mai noi informatii legate de protectia mediului.