Zona pietonala din Piata Universitatii, amplasata deasupra parcarii subterane, va avea „20 – 30 la suta” spatiu verde, a declarat astazi arhitectul-sef al Capitalei, Gheorghe Patrascu.
Zona pietonala va fi realizata conform unui proiect de arhitectura care a castigat concursul de solutii organizat in acest sens de Primaria Municipiului Bucuresti.
Proiectul castigator apartine unui grup format din trei femei – arhitect: Ambra Fabi (Italia), Carole Lenoble (Franta) si Simona Dirvariu (Romania). Proiectul lor a castigat concursul de solutii si un premiu de 60.000 de lei, alocati din bugetul Primariei Capitalei. Echipa castigatoare va incepe negocierile cu Primaria, pentru a trece la realizarea practica a proiectului.
500.000 de euro pentru lucrarile de suprafata
„Costul lucrarilor pentru partea de suprafata este de 500.000 de euro, bani prevazuti in bugetul local”, a subliniat astazi primarul general, Sorin Oprescu. Potrivit acestuia, concursul de solutii era absolut necesar, in conditiile in care lucrarile la parcarea subterana sunt deja in derulare, fara sa fi existat pana acum o imagine asupra modului cum trebuie sa arate partea de suprafata.
Parcarea subterana, pe trei nivele, va avea o capacitate de 350 de autoturisme si 30 de motociclete, a precizat, pentru Green Report, arhitectul-sef Gheorghe Patrascu. Deasupra acesteia, pe o suprafata de 8000 de metri patrati, vor fi amenajate o zona exclusiv pietonala, alaturi de o zona semicarosabila. Zona pietonala se va afla chiar in mijlocul pietei, iar in centrul zonei pietonale vor fi readuse cele patru statui, care ii reprezinta pe Mihai Viteazu, Ion Heliade Radulescu, Gheorghe Lazar si Spiru Haret.
Zona pietonala va fi separata pe ambele laturi de stalpi de iluminat, care vor face imposibila trecerea masinilor. Pe partea dinspre Universitate va continua sa se desfasoare traficul rutier, inclusiv circulatia vehiculelor RATB, care nu se va modifica in nici un fel. Pe cealalta latura, spatiul pietonal se va invecina cu o zona semicarosabila, acoperita, cel mai probabil, cu piatra cubica, unde vor avea acces doar masinile riveranilor si cele de interventie – Politie, Salvare sau Pompieri.
In privinta spatiului verde, acesta va fi reprezentat de trei „pastile”, a caror pozitie nu a fost inca stabilita cu precizie. Arhitectul-sef a recunoscut ca exista critici legate de suprafata prea mica a spatiului verde dar sustine ca „uneori e nevoie de un mic sacrificiu ca sa ai un mare avantaj”. Totusi, este posibila o usoara majorare a suprafetei verzi, peste procentul de 30 la suta, in urma negocierilor pe care arhitectul–sef le va purta cu echipa celor trei femei-arhitect.
Urmeaza proiecte pentru Piata Unirii si Piata Palatului
Lucrarile de amenajare la zona de suprafata a Pietei Universitatii vor incepe in perioada februarie – martie 2012 si vor dura cel mult trei luni. Ulterior, Primaria Capitalei va organiza si alte concursuri de solutii, pentru a stabili configuratia altor zone intens circulate. In anul 2012, va fi organizat concursul de solutii pentru Piata Unirii, a declarat arhitectul-sef Patrascu pentru Green Report. Urmatorul obiectiv prioritar va fi continuarea proiectului de la Piata Universitatii in zona Coltea – Piata Palatului.
Foto: www.infoconstructii.com/
Citeste si:
Voluntarii si angajatii Primariei au plantat peste 125 de arbori in Parcul Izvor