Ziua: Poluare pe actiuni

Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a calificat certificatele de emisii de gaze cu efect de sera ca valori mobiliare, incadrandu-le, astfel, in legislatia pietei de capital din Romania, se arata intr-o nota a Comisiei. Decizia era necesara pentru a se stabili modul in care vor fi incluse in contabilitate aceste certificate.

Certificatele de emisie au aparut ca urmare a aplicarii mecanismelor economice introduse prin Protocolul de la Kyoto, ce stipuleaza tinte si masuri de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera. Pentru fiecare tona de dioxid de carbon echivalent se emite un certificat de emisii, rezultat in urma aplicarii Protocolului, denumit unitate a cantitatii atribuite (AAU).

Ministerele Economiei si al Mediului vor stabili numarul de unitati care vor fi comercializate in perioada 2008-2012, iar vanzarea acestora va fi realizata in transe. Fiecare transa trebuie sa aiba mai mult de 10 milioane de AAU. Ministerul Economiei a elaborat, la inceputul lunii aprilie, un proiect de Hotarare de Guvern prin care intentioneaza sa gestioneze tranzactiile cu certificate de emisii de gaze cu efect de sera, operatiuni din care aprecia ca ar putea aduce la bugetul de stat intre 1,25 miliarde de euro si 2,5 miliarde de euro.

Rezerva guvernamentala a fost calculata la aproximativ 50 milioane de tone anual (n.r. – Protocolul de la Kyoto este valabil 5 ani, in perioada 2008-2012). Certificatele de tip AAU vor putea fi tranzactionate intre guvernele tarilor semnatare ale Protocolului de la Kyoto, entitatile desemnate de guvernele acestor tari si insti­tutiile financiare internationale.

Comert cu emisii

Prin Protocolul de la Kyoto, statele semnatare s-au angajat sa reduca emisiile de gaze cu efect de sera cu 8% fata de anul de referinta 1990. Statele din fostul bloc socialist, inclusiv Romania, au ca referinta emisiile din anul 1989. Protocolul se aplica industriilor foarte poluatoare, care detin instalatii mari de ardere, precum termocentralele si fabricile de ciment.

Plecand de la premisa ca efectele poluarii se manifesta transfrontalier, UE a mers mai departe si a instituit un sistem de comercializare a drepturilor de emisie, pentru a permite dezvoltarea statelor puternic industrializate din cadrul Uniunii. Potrivit legislatiei comunitare, fiecare stat membru poate emite gaze cu efect de sera numai intr-o anumita masura, calculata in functie de istoricul de poluare si de angajamentul de reducere asumat, iar fiecare instalatie ce cade sub incidenta Protocolului nu poate functiona fara sa detina un numar de certificate echivalent cu cantitatea de CO2 emisa. De aceea, UE a introdus sistemul de comercializare a certificatelor.

Burse pentru certificate

Actionarii Bursei de la Sibiu (SIBEX) au aprobat, recent, crearea si introducerea unui sistem alternativ de tranzactionare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera. Conducerea operatorului de piata urmeaza sa stabileasca modul in care va functiona acest sistem. Pe de alta parte, OPCOM (n.r. – Operatorul Pietei de Energie Electrica din Romania), a anuntat ca va tranzactiona certificate de emisii de la sfarsitul acestui an. "

Asteptam ca pachetul legislativ sa fie definitivat. De la sfarsitul acestui an, vom tranzactiona si certificate de emisii de CO2 (alocate termocentralelor), iar de la inceputul anului urmator, pe OPCOM se vor tranzactiona si certificate de eficienta energetica", au mentionat reprezentantii OPCOM, precizeaza NewsIn.

Din 2005, OPCOM tranzactioneaza si certificate verzi (n.r. – document care atesta o cantitate de 1 MWh de energie electrica produsa din surse regenerabile). De la sfarsitul acestui an, OPCOM va tranzactiona si certificate de emisii de CO2 (alocate termocentralelor).

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri