Peste 4.000 de organizatii neguvernamentale, alaturi de 700 de milioane de oameni din 170 de tari, vor lua parte, miercuri, 22 aprilie, la manifestarile legate de sarbatorirea ‘Zilei Pamantului’. O serie de actiuni sunt anuntate la nivel global, ecologistii avand ocazia sa atraga atentia asupra problemelor cauzate, in principal, de aglomerarea urbana si industriala din ultimii ani.
Evenimentele organizate de ‘Ziua Pamantului’ au reprezentat intotdeauna un prilej important de mediatizare a problemelor climaterice ale planetei. Organizatia ‘Earth Day’ este institutia care coordoneaza, la nivelul a peste 170 de tari, actiunile dedicate protejarii mediului inconjurator. In Romania, companiile comerciale au anuntat, deja, ca vor incepe sa planteze copaci, dedicand aceste actiuni sarbatoririi ‘Zilei Pamantului’.
De asemenea, 22 de detinuti ai Penitenciarului din Tulcea au participat la o actiune de igienizare a orasului si au strans aproape cinci remorci cu deseuri din zona Monumentului Independentei si a Cimitirului Eroilor. ‘Ziua Pamantului’ a fost celebrata cu trei zile mai devreme si in Filipine, unde peste 6.000 de biciclisti au iesit pe strazile Manilei pentru a atrage atentia ca, pentru a respira un aer mai curat, masinile trebuie sa stea mai mult in garaj.
La sarbatoarea planetei a participat, inca din 20 martie a.c, si Organizatia Natiunilor Unite (ONU). Forul mondial celebreaza Pamantul exact in ziua echinoctiului de primavara, avand la baza o proclamatie semnata la 26 februarie 1971. ‘Ziua Pamantului’ a fost lansata, prima data, in anul 1970, la initiativa senatorului american Gaylord Nelson, acel moment fiind considerat debutul miscarii ecologiste.
Atunci, peste 20 de milioane de americani au iesit in strada si au demonstrat pasnic pentru conservarea resurselor naturale ale lumii. In urma acelor manifestatii, senatorul Nelson a reusit sa convinga politicienii de adoptarea unei legislatii corespunzatoare pentru protectia mediului inconjurator: legea aerului curat, a controlului substantelor toxice, a calitatii apei, etc.
Foto: www.hintonlibrary.org