Japonia marchează astăzi, 11 august, “Ziua Muntelui”, cea mai nouă sărbătoare legală adăugată calendarului nipon, care ajunge astfel la 16 zile libere. Site-ul BBC notează că “Ziua Muntelui” a fost decretată liberă prin lege în 2014.
Sursa: Pixabay
De ce munți?
Campania de a avea o zi dedicată muntelui a fost o cauză începută cu mult timp în urmă de asociațiile iubitorilor de drumeții montane. Acestea au dorit să celebreze relieful Japoniei și conectarea lui la geografia și cultura națiunii.
Din experiența celorlalte zile libere care se sărbătoresc în Țara Soarelui Răsare, japonezilor le place să găsească o motivație specifică, cum ar fi “Ziua Plantelor”, în luna mai, “Ziua Marinei” în iulie și “Ziua Respectului pentru persoanele în vârstă”, în septembrie.
De ce această dată?
Deoarece kanji, ideogramele folosite în japoneză pentru cifra „opt „, 八, arată ca laturile unui munte. Iar cifra „11”, seamănă cu doi copaci. Multe municipalități de pe teritoriul Japoniei aveau deja stabilită această dată pentru a celebra munții. Iar cu totul neobișnuit, în luna august nu era planifică nicio altă sărbătoare legală.
Sursa: Pixabay
Ce este specific japonez?
Peisajele spectaculoase ale Japoniei sunt rodul vulcanilor, cutremurelor și izvoarelor termale, fiind cauzate de zdrobirea plăcilor tectonice. Multele vârfuri montane ale țării sunt mai mult decât niște simple reprezentări geografice. Ele explică popularea densă a orașelor, înghesuite pe terenul plat din apropierea mării, precum și cultura care a apărut acolo. Dar în ciuda urbanizării extreme, mulți japonezi se consideră mai apropiați de natură decât locuitorii multor altor națiuni dezvoltate.
Sursa: Pixabay
De ce au japonezii atât de multe sărbători legale?
Japonia are acum mai multe zile oficiale libere decât oricare alt stat membru al G8(Grupul celor mai mari opt puteri ale lumii). Are și o mare problemă cu oamenii, care lucrează excesiv și nu își iau tot concediul la care au dreptul. Angajații niponi sunt considerați vinovați pentru cererea mică de consum, dar și pentru rata scăzută a natalității. Prin mai multe zile libere legale, se speră ca japonezii sa fie încurajați să-și ia vacanțe mai lungi și să cheltuiască bani în aceste concedii. „The Japan Times” estimează că noua sărbătoare “Ziua Muntelui” va antrena cheltuieli suplimentare de 8 miliarde de dolari, incluzând chiar o creștere a vânzărilor de echipamente pentru camping.
Sursa: Pixabay
Cum este în România?
Prin comparație, românii beneficiază anul acesta de 12 zile libere. Fie că sunt sărbători publice sau religioase, 7 dintre acestea sunt în timpul săptămânii, iar celelalte 5 pică în weekend.
1 ianuarie (vineri), 2 ianuarie (sâmbătă) – Anul Nou
24 ianuarie (duminică) – Ziua Unirii Principatelor Române
1 mai (duminică) – Ziua Muncii
2 mai (luni) – Paștele
19 iunie (duminică), 20 iunie (luni) – Rusalii
15 august (luni) – Adormirea Maicii Domnului
30 noiembrie (miercuri) – Sfântul Andrei
1 decembrie (joi) – Ziua Națională a României
25 decembrie (duminică), 26 decembrie (luni) – Crăciunul
Codul Muncii prevede că salariații care lucrează în zilele declarate sărbători legale trebuie să beneficieze de timp liber în următoarele 30 de zile. În cazul în care, din motive justificate, nu se acordă zile libere, ei trebuie să primească, pentru munca prestată în zilele de sărbătoare legală, un spor la salariul de bază, ce nu poate fi mai mic de sută la sută din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.