Ziua Mondiala a Malariei

In aceasta saptamana, Ziua Mondiala impotriva Malariei, care se sarbatoreste pe 25 aprilie, atrage atentia asupra unei boli care inca afecteaza viata a circa 250 milioane de oameni si omoara aproape un milion dintre acestia, in special copiii.

La ora actuala, jumatate din populatia lumii locuieste in regiuni in care muscaturile tantarilor infectati pot transmite boala.

Prin urmare, este nevoie de mai multe eforturi pentru atingerea tintei pentru 2010 ce prevede asigurarea unui tratament pentru cel putin 80% dintre oamenii care prezinta deja simptomele acestei boli, arata Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon.
Ultimele informatii despre raspandirea malariei in lume sunt prezentate in lucrarea "World Malaria Report 2008" care apartine Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

Prevenirea malariei

In regiunile in care sunt raportate cazuri de malarie, oamenii, in special femeile insarcinate si copiii, ar trebui sa se protejeze in timpul somnului cu plase de de tantari tratate cu insecticide. De asemenea, peretii interiori ai caselor trebuie pulverizati cu insecticid pentru omorarea mai multor tantari.

Tratamentul malariei

In prezent, cea mai buna cale de tratare a malariei consta in administrarea unui tratament format din combinarea a doua medicamente antimalarice, printre care si artemisinin.
Distribuirea acestor medicamente catre serviciile publice de sanatate a crescut semnificativ din 2001 incoace. Insa accesul la tratament si diagnosticarea rapida raman inca insuficiente si neregulate.

Malaria este o infectie provocata de un protozoar, cu evolutie acuta sau cronica, transmisa de tantarul Anopheles la om. Exista 4 specii de Plasmodium care determina infectia la om. Sistemele afectate de malarie sunt hematologic, limfatic si imunologic.

Foto: abcnews.com

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri