Azi este Ziua Internațională a Mediului. Ce se întâmplă în India, țara gazdă

Din 1974, în fiecare an, pe 5 iunie este sărbătorită Ziua Internațională a Mediului. Anul acesta, India, una dintre țările cu cele mai mari rate de reciclare din lume, este gazda evenimentului și va organiza activități și evenimente care presupun implicarea publicului.

Azi este Ziua Internațională a Mediului. Ce se întâmplă în India, gazda din acest an

În 1972 a apărut pentru prima dată ideea organizării unei Zile Mondiale a Mediului, în cadrul unei conferințe despre mediu organizate la Stockholm de către Organizația Națiunilor Unite. Doi ani mai târziu, pe 5 iunie, avea loc prima astfel de zi, la Spokane, în Statele Unite, cu tema „Only One Earth”. Deși World Environment Day a fost celebrată în fiecare an, abia în 1987 a început selectarea unor țări, prin rotație, pentru a fi gazdele evenimentului.

Scopurile majore ale acestei zile sunt să informeze oamenii și să-i facă să conștientizeze problemele, să genereze activități și, deci, schimbare. Până acum au fost abordate teme precum poluarea marină, suprapopularea Pământului, încălzirea globală, consumul sustenabil, deșertificarea, sărăcia și mediul, economia verde etc. De-a lungul timpului mii de comunități au ajuns să ia parte la această zi dedicată mediului.

[box type=”info” align=”aligncenter” ]
În fiecare an, omenirea utilizează 5 mii de miliarde de pungi de plastic.
În fiecare an, cel puțin 13 milioane de tone de plastic ajung în oceane, ceea ce este echivalentul a unui camion plin de gunoi pe minut.
50% din plasticul pe care îl folosim este de unică folosință.
Cumpărăm 1 milion de sticle de plastic pe minut. Plasticul reprezintă 10% din toate deșeurile pe care le generăm.[/box]

Anul acesta, New Delhi, India, va fi gazda Zilei Internaționale a Mediului. Tema este „Beat Plastic Pollution” și are rolul de a îndemna guvernele, industriile, comunitățile, dar și persoanele fizice să exploreze alternativele sustenabile și să reducă de urgență producerea excesivă a produselor din plastic de unică folosință care poluează oceanele, dăunează vieții marine și amenință sănătatea oamenilor.

„India este încântată să găzduiască Word Environment Day pe 5 iunie. Filosofia Indiei și stilul său de viață își au rădăcinile în conceptul de co-existență cu natura. Ne asumăm să facem din Planeta Pământ un loc mai verde și mai curat”, a declarat Dr. Harash Vardhan, ministrul Mediului, Pădurilor și Schimbărilor Climatice. „Dacă fiecare dintre noi ar face câte o faptă bună în ceea ce privește responsabilitatea socială verde, atunci vor exista zilnic miliarde de fapte bune verzi pe planetă”.

Guvernul Indiei va sărbători Ziua Internațională a Mediului printr-o serie de activități și evenimente care presupun implicarea publicului, printre care acțiuni de curățare simultană a pădurilor, a plajelor, a spațiilor publice și a rezervațiilor naturale de plastic. Una dintre provocările pe care și le-a dat India pentru 5 iunie este să curețe spațiul din jurul a 100 de monumente istorice, printre care și curățarea râului Yamuna, din spatele monumentului Taj Mahal.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=kDF2J8WwLn0]

Prin aceste acțiuni, țara își va consolida poziția de lider, ținând cont că are una dintre cele mai mari rate de reciclare din lume (90% din PET).

„Țara și-a demonstrat poziția de lider global în schimbările climatice și al necesității trecerii la o economie cu emisii scăzute de dioxid de carbon, iar acum India contribuie la reducerea poluării cu mase plastice. Aceasta este o urgență la nivel global, care ne afectează toate aspectele vieții noastre. Plasticul este în apa pe care o bem și în mâncarea pe care o consumăm. Ne distruge mările și oceanele. India va conduce acum misiunea de a salva oceanele noastre și planeta”, a completat Erik Solheim, subsecretar ONU.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri