ZIUA de Vest: Problematica deseurilor nu a fost rezolvata mulțumitor niciodata

“Sistemele invechite de colectare a deseurilor, depozitarea necorespunzatoare si neconforma cu normele UE si reciclarea insuficienta sunt cateva probleme ale gestionarii deseurilor, la ora actuala”, a declarat Gabriela Lambrino, directorul executiv al ARPM Timisoara

In acest moment, in Regiunea V Vest – judetele Timis, Caras-Severin, Arad si Hunedoara – exista 34 de depozite de deseuri urbane neconforme, dintre care 8 cu depozitare sistata in perioada 2006 –2008, printre care 2 in Timis –Parta, Jimbolia – si 2 in Hunedoara –Petrila si Hateg, inchise in 31 decembrie 2008. Chestiunea cea mai dificila este faptul ca noile depozite ecologice sunt abia in faza de proiect – Ghizela, in Timis, si Petrila, in judetul Hunedoara – iar gunoiul unde este depus? Timisoara a gasit rezolvarea pe o perioada scurta, a platit 1,5 milioane de euro si a cumparat de la nemti o instalatie computerizata de balotat. “Sistemele invechite de colectare a deseurilor, depozitarea necorespunzatoare si neconforma cu normele Uniunii Europene si reciclarea insuficienta sunt cateva probleme ale gestionarii deseurilor, la ora actuala, in Regiunea V Vest”, a declarat Gabriela Lambrino, directorul executiv al Agentiei Regionale de Protectia Mediului (ARPM) Timisoara, ieri, cu ocazia simpozionului international “Managementul deseurilor. Tehnologii 2009”. Evenimentul a fost organizat de catre Universitatea Politehnica Timisoara, ARPM Timisoara, Facultatea de Hidrotehnica si Departamentul de Educatie Permanenta.

Pentru ca….

“Pentru ca Romania, desi este o tara frumoasa, este foarte murdara; pentru ca 90% dintre concetatenii nostri arunca deseurile pe spatiul mioritic, la orice ora din zi si din noapte, fie din lipsa de educatie, fie cu o nepasare condamnabila; pentru ca, imediat ce treci granita spre Vest, cerul este mai albastru, aerul mai curat, iarba mai verde, orasele si drumurile incredibil de curate, iar in Elvetia, pana la sublim de curate; pentru ca foarte multi romani habar nu au ce sunt deseurile, cat de diverse sunt, dar, mai ales, nu stiu cat rau produc mediului, adica subsolului, cu apele subterane, solului, cu apele de suprafata, precum si faunei, florei si asezarilor umane, adica noua. Acestea sunt cateva dintre motivatiile organizarii acestui simpozion. “Managementul deseurilor este o tema foarte importanta pentru comunitatea noastra, fiindca societatea de consum actuala creeaza mari probleme, iar chestiunea deseurilor nu a fost rezolvata multumitor niciodata”, a declarat prof. univ. dr. Nicolae Robu, rectorul Universitatii Politehnica Timisoara.

Reciclare si reutilizare

In acest moment, Timisoara produce peste 300 de tone de gunoi zilnic, iar, la nivel national, anual, un roman face 336 de kilograme de gunoi, in timp ce un cetatean din Germania, Olanda sau Franta produce mult mai putin gunoi, fiindca in aceste tari exista mecanisme de reciclare, ca metoda principala de administrare. Situatia devine tot mai grava pe zi ce trece, fiindca pe masura ce societatea se dezvolta, creeaza tot mai multe deseuri, de toate felurile. Anual, la nivel european se produc 1,3 miliarde de tone de gunoi, dintre acestea 40 de milioane de tone sunt deseuri periculoase si isi pot agrava proprietatile nocive, cand sunt ingropate sau incinerate. Pentru Timisoara, este prevazuta construirea unui incinerator pentru deseurile periculoase, dar nu exista statii de sortare, statii de compostare sau de transfer. Cea mai mare amenintare la adresa mediului o reprezinta metanul din depozitele de gunoaie. Acesta producea 3% din gazele cu efect de sera la nivelul UE, in 2005. Pentru a reduce acest fenomen, UE obliga cele 27 de state membre sa-si diminueze cu 35%, fata de 1995, cantitatea de deseuri depozitate sau ingropate, pana in 2016. De asemenea, Parlamentul European a adoptat doua rapoarte, prin care UE va trebui sa stabilizeze, pana in 2012, productia de gunoi la nivelul celei din 2008, iar, din 2020, sa o scada. Pana in 2050, jumatate din deseurile municipale si 70% dintre cele industriale sa fie reciclate sau reutilizate. In acest sens, sunt si bani multi. Fondurile totale de mediu sunt de 5,6 miliarde de euro pentru perioada 2007 –2013, pentru Romania.
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri