Biodiversitatea Marii Negre este amenintata de poluarea solului, a apei si a aerului, cei mai importanti factori poluatori fiind fluviile Dnepr, Don si Dunarea, spune presedintele unei confederatii care reuneste mai multe organizatii neguvernamentale (ONG), citat luni de cotidianul turc Todays Zaman.
Liderul Confederatiei pentru protejarea Marii Negre "Kardoga", Kenan Kuri, trage un semnal de alarma, avertizand ca Marea Neagra isi pierde vigoarea din cauza poluarii masive iar stocurile de pesti sunt in scadere. Din acest motiv, statele riverane trebuie sa accelereze masurile comune asupra carora au convenit in 1996, privind protectia si refacerea biodiversitatii acestei ape.
"Numai Dunarea varsa in Marea Neagra anual 60.000 de tone de fosfor si 340 de tone de azot anorganic", exemplifica Kenan Kuri. Alte motive ale poluarii excesive sunt, in opinia sa, pescuitul excesiv si necontrolat, urbanizarea neregulata, turismul in masa si deseurile revarsate in apa.
In cadrul planului de actiune convenit in 1996, tarile din regiunea Marii Negre s-au pus de acord asupra unor masuri critice privind refacerea si dezvoltarea ecosistemului insa, in ciuda eforturilor, au esuat in demersul lor si trebuie acum sa conlucreze pentru a contracara efectele poluarii, a mai spus Kuri.
"Fenomenul eutroficarii – formarea in exces a algelor din cauza cantitatilor prea mari de azot si fosfor – este principala cauza care afecteaza specile de pesti din Marea Neagra", conchide presedintele Confederatiei pentru protejarea Marii Negre.
Pentru mai multe informatii vizitati Ziua de Constanta