Ziua de Constanta: Constructia unui ansamblu de locuinte, stopata de actul normativ privind spatiile verzi

Ministrul Mediului, Attila Korodi, va sustine, sambata, o conferinta de presa intr-o intersectie din Targu Mures, unde urma sa fie construit un ansamblu de locuinte, pentru a aduce in atentia publicului importanta noului act normativ care va asigura protectia spatiilor verzi existente in localitati.

Potrivit unui comunicat de presa al Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile, conferinta de presa va fi sustinuta la intersectia strazilor Nicolae Grigorescu si Avram Iancu, perimetru pe care Consiliul Local (CL) al municipiului Targu Mures a aprobat concesionarea spre licitatie a unui spatiu pentru constructia unui ansamblu de locuinte si a 200 de locuri de parcare, desi aceasta zona este declarata spatiu verde. Hotararea CL a fost insa respinsa de Institutia Prefectului Mures.

In urma aprobarii, in ultima sedinta de guvern, a unei Ordonante de Urgenta, vor fi interzise constructiile pe spatiile verzi existente deja in localitati, iar actiunea ministrului Mediului urmareste sa atraga atentia asupra importantei noului act normativ, care va asigura protectia spatiilor verzi existente si care va conduce la marirea de 2-3 ori a acestor suprafete, in urmatorii cinci ani.

Dupa aceasta actiune, ministrul va participa la un tur al biciclistilor ce se va desfasura pe traseul Piata Bolyai – str. Stefan cel Mare – B-dul 1 Decembrie – Piata Trandafirilor – str. Calarasilor – str. Nicolae Grigorescu – Casa Tineretului, tur care face parte dintr-o campanie de promovare a mijloacelor de transport alternative (biciclete), impotriva poluarii.

La jumatatea lunii iulie, presa locala relata ca autoritatile locale au aprobat concesionarea prin licitatie publica a terenului cu suprafata de 3.000 mp, situat in Targu-Mures, intre strazile Nicolae Grigorescu si Avram Iancu, in vederea edificarii si consolidarii zonei prin constructia unui zid de sprijin, a realizarii de parcari supraetajate, locuri de joaca si zone verzi, precum si a unor locuinte colective.

Prin expunerea de motive prezentata de presa au fost explicate motivele ce au dus la generarea unei astfel de initiative legislative.

"Prezenta initiativa legislativa a fost generata de necesitatea decongestionarii traficului rutier pe Bulevardul 22 decembrie 1989, in special in intersectia cu strada Nicolae Grigorescu. (…) Pe de alta parte, Inspectoratul Scolar si locatarii de pe strada Avram Iancu au sesizat de-a lungul timpului faptul ca versantul situat la intersectia strazilor Nicolae Grigorescu si Avram Iancu prezinta, in anotimpurile ploioase o oarecare instabilitate", se arata in expunerea de motive.

Obiectivul propus urmarea asigurarea unui numar minim de 200 de locuri de parcare subterane/supraetajate, realizarea unui ansamblu de locuinte, elaborarea unui studio de trafic pentru rezolvarea problemelor de trafic enuntate, punerea la dispozitia municipalitatii, cu titlu gratuit, a 10% din capacitatea de parcare nou creata si reamenajarea zonei verzi.

Inainte de aprobarea hotararii de catre CL, asociatia Civitas Nostra se declara nemultumita de intentiile municipalitatii targumuresene si cerea organizarea de dezbateri publice unde cetatenii sa isi poata exprima punctul de vedere.

Tot inainte de desfasurarea sedintei de Consiliu Local prin care a fost aprobata hotararea de concesionare a terenului, presedintele Asociatiei Pentru Promovarea Drepturilor Omului-Lider a emis un comunicat prin care protesta impotriva intentiilor primarului municipiului Targu-Mures de a propune Consiliului Local defrisarea unei suprafete impadurite din intravilanul municipiului.

Totodata, APDO atragea atentia ca erau incalcate prevederile Legii 52 privind asigurarea cadrului, in conditiile si termenele prevazute de lege, a dezbaterii publice pentru astfel de acte normative de autoritate si solicitau respingerea hotararii.

Ministrul Mediului, Attila Korodi, anunta, la finalul sedintei de miercuri a Guvernului, ca schimbarea destinatiei terenurilor amenajate ca spatii verzi si/sau prevazute ca atare in documentatiile de urbanism, reducerea suprafetelor acestora sau stramutarea lor au fost interzise indiferent de regimul juridic al acestora, prin ordonanta de urgenta a Guvernului.

"Ordonanta de Urgenta pune capat unei dezbateri lungi care se refera la schimbarea destinatiei spatiilor verzi. Modificarea adusa elimina orice posibilitate de schimbare a destinatiei acestor spatii. Niciun spatiu verde nu poate fi modificat si nu se poate construi pe el", a spus Korodi.

Conform actului normativ, actele administrative sau juridice emise sau incheiate cu nerespectarea acestor prevederi sunt lovite de nulitate absoluta.

Autoritatile publice locale au obligatia de a nu schimba destinatia terenurilor amenajate ca spatii verzi si/sau prevazute ca atare in documentatiile de urbanism, de a nu reduce suprafetele acestora si de a nu le stramuta.

Ministrul Mediului a precizat ca pana la 31 octombrie 2010, autoritatile publice locale sunt obligate sa asigure o suprafata de spatiu verde de minimul 20 mp/locuitor, din terenul intravilan. Pana in 2013, la data de 31 decembrie, suprafata trebuie sa ajunga la 26 mp pe cap de locuitor (media generala a UE).

In acest sens, in termen de 90 de zile de la data intrarii in vigoare a ordonantei, autoritatile administratiei locale vor intocmi un program in care vor fi evidentiate etapele si termenele intermediare propuse pentru asigurarea minimului obligatoriu de spatiu verde.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri