O echipa de cercetatori americani, impreuna cu profesori de la Facultatea de Agricultura din cadrul Universitatii de tiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV), au inceput un studiu care ar fi definitivat in 2011, privind desertificarea Campiei Transilvaniei. Ei intentioneaza sa faca un raport privind clima si solurile din zona, informatii pretioase pentru agricultorii care doresc sa dezvolte ferme in acest perimetru.
Studiul de cercetare a schimbarilor climatice si ale solului in Campia Transilvaniei va fi realizat de cercetatorii USAMV Cluj in colaborare cu Universitatea de Stat din Louisiana (USL) SUA. Pentru demararea studiului, primul de acest gen intr-o arie restransa precum Campia Transilvaniei, cercetatorii americani au adus zece microstatii HOBO, care permit masurarea temperaturii si a umiditatii solului, precum si masurarea cantitatii de precipitatii pe metru patrat in fiecare anotimp.
Microstatiile meteo au fost instalate deja in mai multe judete, in centre considerate reprezentative pentru evolutia climei. Comunele Jucu, Craiesti, Dipsa, Silivasul de Campie, Triteni, Taga, Caianu, Band, Ludus si Balda sunt deja monitorizate. “in luna februarie, USAMV a achizitionat zece microstatii in valoare de 26.000 de lei pentru partea de nord a Campiei Transilvaniei”, a declarat Teodor Rusu, prodecanul Facultatii de Agricultura. Noile statii urmeaza sa fie in localitatile Braniste, Matei, Nuseni, Sanmihaiu de Campie, Filipeni Mare, Ceausu de Campie si Zau de Campie. Aparatura are rolul de a stoca electronic datele obtinute in teren pe o perioada cuprinsa de la doua luni la un an. “Dupa o perioada de cercetare de minim trei ani o sa putem spune ce se intampla in Campia Transilvaniei din punct de vedere termic si climatic”, a explicat Rusu.
Numai dupa trei ani de cercetare, reprezentantii USAMV Cluj si cei ai USL vor sti cu exactitate daca au avut loc schimbari climatice la nivelul Campiei Transilvaniei si vor putea valida datele obtinute, pe care le vor inainta apoi Mininisterului Agriculturii. “Studiul are doua scopuri. in primul rand, vrem sa facem o clasificare si caracterizare a solurilor pentru ca in Romania sunt foarte putine informatii privind temperatura solurilor. in al doilea rand, vrem sa oferim fermierilor rezultatele cercetarii, astfel incat sa stie data optima pentru plantarea semintelor si sa obtina o productivitate mai mare”, a declarat profesorul David Weindorf de la USL.
Mai mult, cercetatorii americani intentioneaza sa recomande fermierilor si tehnologii pe care ar putea sa le utilizeze pentru a-si creste productia. “Studiul va ajuta la intelegerea proceselor si fenomenelor ce se produc in sol si astfel nu vom mai avea o agricultura facuta la intamplare”, a declarat si Horea Cacovean, inginer in cadrul Oficiului de Studii Petrologice Cluj, partener la studiul de anvergura.