Dupa zeci de ani in care deseurile clujenilor au ajuns la Pata Rat (foto), portile rampei de gunoi au fost inchise vineri seara, la ora 00.00, de catre inspectorii Garzii de Mediu si de jandarmi.
Scandal sambata dimineata la groapa de gunoi din Pata Rat, unde mai multe echipaje de colectare a gunoaielor de la compania de salubritate Brantner-Veres nu au fost lasate sa depoziteze gunoaiele. Pentru blocarea accesului la rampa de gunoi au intervenit inspectori de la Garda de Mediu si mai multe echipaje de jandarmi.
“Nu am fost lasati sa intram cu gunoaiele. Vineri seara a fost acolo sefa de la Garda de Mediu ( Lenke Imre – n. red.) cu doua colege sa supravegheze accesul in depozit, iar astazi (sambata – n. red.) au venit cu jandarmii si nu au permis accesul nimanui”, a spus proprietarul Brantner&Veres, Eugen Veres. El spune insa ca i-a atras atentia lui Imre asupra faptului ca in weekend o serie de unitati produc deseuri in cantitati mai mari – piete, spitale – si ca exista riscul imbolnavirii.
Deocamdata, deseurile de la Cluj-Napoca sunt depozitate la Huedin, “unde am gasit intelegere”, potrivit lui Veres. “Sunt curios cine va suporta diferenta de cost cauzata de transportul la Huedin, pentru ca pana la Pata Rat sunt 10 kilometri, dar pana la Huedin sunt 50. E o distanta de cinci ori mai mare”, spune directorul Rosal Grup, Sergiu Hosu. El sustine, totodata, ca si Rosal Grup avea o solutie pentru stocarea temporara a deseurilor. “Avem si banii – cinci milioane de euro, si terenul, dar nu s-a mai intamplat nimic pentru ca ni s-au tot pus piedici”, a conchis acesta.
De cealalta parte, Anna Horvath, directorul Agentiei Regionale pentru Protectia Mediului (ARPM), spune ca era stabilit de mai multa vreme ca aceasta groapa va fi inchisa in 16 iulie. “Se stia inca de la semnarea tratatului de aderare la Uniunea Europeana ca rampa de gunoi de la Pata Rat va fi inchisa in data de 16 iulie. A venit si ziua aceea, si s-a sistat depozitarea pe rampa”, arata seful ARPM, care a fost prezent vineri seara, dar si sambata pe rampa de gunoi si a interzis accesul.
Anna Horvath spune ca pana la aceasta data, “desi exista destul timp”, pe adresa ARPM a venit o singura solutie de stocare temporara a deseurilor dupa inchiderea rampei de la Pata Rat. “Aceea a venit de la Salprest, pe un teren in proprietate publica din apropiere, unde vor fi stocate deseurile, dar numai temporar. Oricum, documentatia a venit foarte tarziu, ultima zi pentru consultare publica a expirat sambata, iar luni dimineata la ora 8:00 dam dispozitia de stocare temporara, dar tot ce va fi depozitat acolo si nu e valorificat va trebui mutat, intr-un final, pe cheltuiala operatorului”, a precizat Horvath.
Toate rampele de gunoi din judet urmau sa fie inchise in baza unui calendar convenit la semnarea tratatului de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana. Cea de la Pata Rat este printre ultimele care sunt inchise in judet.