Ziua de Cluj: EnergoBit, antreprenor in parcul eolian nr. 1 al Europei

Clujenii proiecteaza si realizeaza lucrarile electrice la investitia de 1,1 miliarde de euro din Dobrogea. Parcul CEZ va avea o putere de 600 MW, echivalentul unui reactor nuclear de la Cernavoda.

Grupul EnergoBit va genera in 2010 o cifra de afaceri de 100 de milioane de euro, 30% fiind lucrari la unitati pentru energie regenerabila. Clujenii asigura partea de lucrari electrice la parcul eolian terestru al companiei CEZ, cel mai mare de acest gen din Europa, si au parafat deja alte contracte cu multinationalele OMW, Energias de Portugal si ENEL.

“Cu CEZ am negociat timp de un an. Am fost la negocieri peste tot unde am fost chemati: Praga, Londra, Viena, Bucuresti, Cluj. Un parc eolian este o treaba foarte serioasa si implica responsabilitati enorme. Cu astfel de contracte nu te joci: au clauze de penalitati de la 2.500 la 200.000 euro/zi pentru intarzieri”, a marturisit Stefan Gadola, vicepresedinte al EnergoBit. Directorul general al grupului, Florin Pop, a mentionat ca parcul de la Fantanele (Dobrogea) va avea o putere instalata de 600 MW, echivalentul unui reactor de la Centrala Cernavoda. Investitia totala este de 1,1 miliarde de euro.

“inchipuiti-va ca inaltimea unei asemenea turbine este de 150 m de la sol la varful paletei, in conditiile in care un bloc de 10 etaje are 33 m”, a declarat Pop. De saptamana trecuta, a inceput racordarea turbinelor la sistemul energetic national pentru prima faza a proiectului CEZ. Oficialii EnergoBit au mai precizat ca grupul va asigura antreprenoriatul general pentru un alt parc eolian din Dobrogea, cel al OMV Petrom, cu o putere instalata de 45 MW. “Anul trecut a fost unul greu pentru Romania, dezvoltarile imobiliare s-au impotmolit. Noi am reusit sa crestem cu 25%, iar aceasta s-a datorat tocmai expertizei pe segmentul parcurilor eoliene”, a spus Peter Pal, vicepresedinte al EnergoBit.

De asemenea, clujenii au semnat contracte cu grupurile Energias de Portugal (Portugalia) si ENEL (Italia). “Vom trece, in noua noastra unitate din Tetarom I, la productia de transformatoare de medie tensiune, un produs integral romanesc, care le va concura chiar pe cele produse de Siemens. Unitatea va avea 60 de angajati. Vom finanta hala din fondurile proprii, iar pentru utilaje vom accesa fonduri europene”, a mentionat Ioan Socea, vicepresedinte al EnergoBit.

Lucrarile vor debuta in 2010, iar utilajele vor fi aduse la inceputul anului viitor. Printre lucrarile in curs ale companiei clujene se numara cele la viitorul stadion Cluj Arena sau la Polus Center Constanta, in timp ce proiecte precum Cartierul Tineretului (Cluj-Napoca) sau complexul comercial Armonia (Satu Mare) sunt blocate din lipsa de finantare, conform conducerii EnergoBit.

“Suntem acum cea mai mare companie locala cu capital integral clujean si nu vrem sa mutam «cartierul general» in alta parte, desi Clujul contribuie doar cu 10% la cifra noastra de afaceri. Deocamdata nu intentionam sa abordam pietele externe, cu toate ca avem lucrari si acolo, dar consideram ca Romania ofera destule oportunitati”, a spus Pal.

EnergoBit este cel mai important furnizor de servicii specializate de inginerie si lucrari electrice in domeniul parcurilor eoliene din Romania. in 2010, grupul clujean, care cuprinde 17 societati si are 400 de angajati, dintre care 160 de ingineri, implineste 20 de ani de activitate. Conducerea grupului estimeaza ca la final de an compania va ajunge la 430 de angajati.

Stadion cu transmisii HD si 3D

Adaptarea viitorului Cluj Arena la cerintele UEFA pentru 2016 va impune marirea gradului de luminozitate a instalatiei de nocturna la 2.000 de lucsi, pentru a se putea organiza o finala de Europa League, in conditiile in care in momentul realizarii stadionului CFR normele erau de 1.000 de lucsi.

“Televiziunile ridica anual standardele de transmisie. Va trebui sa se poata filma in sistem HD, dar se va ajunge si la 3D. Va fi nevoie de bani seriosi pentru adaptarea Cluj Arena la noile cerinte. Beneficiarul lucrarii a solicitat ca iluminarea stadionului sa permita chiar disputarea unei finale Champions League. Cum nivelul acestei competitii este mai inalt decat cel al Campionatului Mondial, e nevoie de schimbarea intregii infrastructuri de energie electrica”, spun oficialii. incepand de luna viitoare, EnergoBit va incepe lucrarile la instalatiile electrice.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri