Reprezentantii Primariei au recunoscut ieri ca nu pot declanta programul de colectare selectiva a deteurilor in toate cartierele clujene fara Consiliul Judetean. Municipalitatea intentiona sa dea drumul acestui program inca de anul trecut, cand a devenit publica intentia de a licita concesionarea serviciului de salubritate menajera din Cluj-Napoca.
Teful Directiei Tehnice, Sorin Apostu, a declarat ieri ca municipalitatea a fost anuntata ca nu va primi avizul de la Agentia Regionala pentru Protectia Mediului pentru amenajarea unor celule de depozitare a deteurilor pana ce Consiliul Judetean nu va inaugura depozitul ecologic regional proiectat in zona Padureni, comuna Chinteni (proiect de peste 40 de milioane de euro, avizat pentru obtinerea de finantare din fonduri europene – n. red.).
Initial, Primaria planuia concesionarea serviciului de colectare a resturilor menajere la pachet cu celulele de depozitare. „Exista un studiu de oportunitate care spune ca municipiul trebuie impartit in cel putin doua zone in vederea colectarii selective a deteurilor. Noi voiam intr-adevar sa licitam concesionarea serviciului de salubritate menajera la pachet cu amenajarea pe terenul societatilor care urmau sa participe la licitatie a unei celule ecologice pentru depozitarea resturilor menajere care nu mai puteau fi revalorificate dupa colectarea selectiva.
Nu mai putem sa mergem pe varianta aceasta deoarece Agentia de Mediu ne-a spus clar ca nu ne da avizul pentru celula. Serviciul de salubritate se va concesiona ti se va da startul la colectarea selectiva, dar nu in perioada imediat urmatoare”, a afirmat teful Directiei Tehnice.
El a avansat ideea ca noua licitatie ar putea fi organizata in toamna acestui an, insa a precizat ca aceasta este strans legata de planurile ti proiectul administratiei judetene. „Rosal ti Brantner vor colecta in continuare deteurile menajere ale clujenilor, pana cand serviciul va fi concesionat. Deteurilor vor merge deocamdata la rampa de la Pata Rat, pentru care termenul de inchidere a acesteia este 2009”, a adaugat Apostu.
Clujenii, taxati dupa cum arunca gunoiul
in conditiile impartirii municipiului in doua sectoare de colectare a deteurilor, Primaria nu va mai putea concesiona la pachet ti serviciul de inchidere a rampei de la Pata Rat. „Am inteles ca cei de la Consiliul Judetean vor face depozitul ecologic cu bani europeni. Deci nu mai are sens sa cerem ti noi in caietul de sarcini amenajarea acestui depozit.
De asemenea, pentru inchiderea rampei de la Pata Rat trebuie sa se faca alta licitatie”, a subliniat Apostu. Planul municipalitatii era ca societatea care iti va adjudeca serviciul de salubrizare sa fie obligata sa doteze absolut toate punctele gospodaretti de colectare a gunoiului din orat cu pubele ecologice ti cu pubele pentru colectarea selectiva.
in paralel, era gandita introducerea unui sistem european prin care taxele pentru asociatiile de proprietari care nu sunt dispuse sa colecteze selectiv deteurile sa fie mult mai mari, precizau la inceputul anului reprezentantii Primariei.
„Se vor amenaja pubele pentru colectare selectiva ti o singura pubela pentru gunoi amestecat. Daca o asociatie de proprietari depatette volumul admis pentru gunoi amestecat, va plati de trei ori mai mult decat pretul normal.
Cu siguranta acest sistem de calcul va da randament atat pentru firma, cat ti pentru Primarie, pentru protectia mediului”, au spus reprezentantii municipalitatii.
Pentru mai multe informatii viziteaza Ziua de Cluj