ZIUA de Cluj: Clujul, sub semnul dezastrului ecologic

Firma Protan suspenda luni activitatea in toate filialele din tara, inclusiv in cea din Dej. Acest lucru ar putea arunca Clujul intr-un dezastru ecologic. Reprezentantii firmei Protan au amenintat ieri ca incepand de luni, activitatea in toate cele opt filiale din tara va fi sistata, din pricina ca Ministerul Agriculturii nu si-a onorat promisiunea de a investi peste patru milioane de euro in ecologizarea si modernizarea singurelor statii de ecarisaj si neutralizare a deseurilor existente la ora actuala, in tara.

 Firma Protan Dej, acuzata in repetate randuri de neglijenta, in producerea unor accidente ecologice risca sa se inchida si ea, lasand intreg judetul fara servicii de distrugere a cadavrelor sau resturilor animale. Cu toate acestea, reprezentantii autoritatii centrale in teritoriu au declarat ca, momentan, nu au primit informarea oficiala conform carora Protanul se va inchide, intrega situatie fiind cotata la stadiu de discutii in contradictoriu intre Minister si Protan.

 “Este o problema care va trebui analizata de indata ce vom primi o confirmare oficiala, ca va fi oprita activitatea firmei de la Dej. Acolo, exista nemultumiri ale oamenilor privind depozitarea deseurilor si gradul ridicat de poluare, iar in ultimele doua saptamani am avut acolo doua accidente ecologice”, a declarat prefectul judetului, Calin Platon.

 Totusi, el a precizat ca, in ciuda riscului ecologic reconfirmat de varii ori si pe care il reprezinta statia Protan, prioritatea institutiei pe care o conduce este aceea de a sustine necesitatea investirii de fonduri pentru refacerea infrastructurii canalului colector si a statiei de epurare, asa cum prevede contractul incheiat cu statul roman si al carui termen de finalizare este luna martie 2009.

 “Putem vorbi de un dezastru ecologic in perioada urmatoare”, a declarat ieri, intr-o conferinta de presa, directorul general al societatii Protan, Cristina Miu. Potrivit acesteia, Ministerul Agriculturii datoreaza peste patru milioane de euro firmei, iar Ministerul Finantelor ameninta cu blocarea conturilor pentru neplata unor taxe la stat, in valoare de un milion de euro.

 “Practic, statul ne taxeaza pentru ceea ce tot el nu plateste. in aceste conditii, ne apropiem de colaps financiar, nemaiputand sa sustinem din bani proprii activitatea de ecarisaj”, a completat Cristina Miu. Reprezentantul companiei a afirmat ca blocajul financiar survine in urma unor investitii de circa 20 de milioane de euro si a faptului ca nu au fost achitate cele peste patru milioane de euro, din care mai mult de jumatate reprezinta bani din 2006 si 2007. Cristina Miu a aratat ca cele 20 de milioane de euro au fost investite in modernizarea celor opt sucursale, in flota de masini si in instalatii conforme cu normele europene.

 In urma cu aproximativ o saptamana, la Protan Dej, apele uzate in procesul tehnologic de distrugere a cadavrelor animalelor moarte au dat pe dinafara, dupa ce un canal s-a infundat la o distanta de aproximativ 100 de metri de incinta Protan. Rezultatul: zona a fost inundata cu apa reziduala, cu grasimi si alte resturi animale, iar una dintre gospodarii a ramas si fara apa potabila, dupa ce apa s-a infiltrat in panza freatica, iar fantana nu a mai putut fi folosita.

 Directia Apelor Somes-Tisa a amendat firma Protan SA filiala Dej cu suma de 75.000 de lei. Seful Garzii de Mediu Cluj, comisarul Mihaela Beu, s-a ferit sa comenteze posibilul scenariu al inchiderii statiei Protan de la Dej.

 “Legislatia europeana si de la noi, in consecinta, prevede ca o activitate in domeniul deseurilor poate fi sistata numai in momentul in care este gasita o alta solutie pentru distrugerea acestora. Exista, cu siguranta, niste clauze contractuale la care ei s-au angajat atunci cand au castigat licitatia”, a declarat Mihaela Beu. Potrivit informatiilor oferite de Garda de Mediu, la Protan Dej se distrug in fiecare zi cel putin zece tone de deseuri.

spot_img

Ultimele știri