Jeturi uriase formate din vapori de apa si bucati gheata sunt aruncate in spatiu, la viteze supersonice, de unul dintre satelitii lui Saturn, Enceladus.
Descoperirea i-a determinat pe oamenii de stiinta sa concluzioneze ca Enceladus ar putea contine in subsol apa in stare lichida. Cercetarea, publicata in jurnalul Nature, ofera noi dovezi ce sustin ipoteza ca satelitul lui Saturn are un ocean subteran, factor propice vietii, chiar si numai pentru microorganisme.
"Credem ca viata are nevoie de apa in stare lichida, iar acum exista dovezi ca aceasta exista", a declarat Candice Hansen de la Jet Propulsion Laboratory al NASA, din Pasadena, California, coordonator al acestui studiu. "Este nevoie, de asemenea, de energie, nutrienti. Dar nu putem afirma cu certitudine daca exista sau nu forme de viata acolo", a adaugat Hansen.
Sonda Cassini a descoperit, in 2005, gheizere care tasneau din fisuri aflate la polul sud al lui Enceladus. Insa, misiunile ulterioare au sugerat ca praful si gazul eliberat la o viteza mai mare de 200 km/h – mai rapid decat viteza sunetului – ascund o rezerva de apa in stare lichida sub invelis.
Datele colectate de spectrograful de imagini ultraviolete al navei spatiate Cassini, o tehnologie avansata a imaginilor, sugereaza ca fisurile se intind adanc in scoarta lui Enceladus si actioneaza ca duze ce canalizeaza vaporii de apa de la un rezervor subteran.
Oamenii de stiinta au stabilit, pana acum, ca exista doar trei locuri in sistemul nostru solar care poseda apa in stare lichida aproape de suprafata – Pamantul; Europa, satelitul lui Jupiter; si acum Enceladus, satelitul lui Saturn.