Ziarul de Bacau: Poluare fonica extrema, la Bacau

Rezultatele masuraturilor efectuate de Agentia pentru Protectia Mediului (APM) Bacau, anul trecut, demonstreaza existenta neta a poluarii fonice in municipiu. Astfel, s-au inregistrat depasiri chiar si de 100% ale pragurilor maxime admise de zgomot, in mai multe zone ale orasului. Potrivit APM Bacau, nivelul de zgomot admis in parcuri, zone de recreere si de odihna este de 45 dB (decibeli), cele doua masuratori efectuate in 2008 de institutie in astfel de locuri, inregistrind o depasire a acestuia de 100%.

De asemenea, depasiri considerabile ale nivelului de zgomot admis au fost in piete, spatii comerciale sau restaurante in aer liber (cu 43% mai mult decit limita admisa), in incinte industriale (46%) sau in trafic (68%). Cea mai importanta sursa de zgomot o constituie, spun reprzentantii APM Bacau, circulatia rutiera. Cu toate ca se recunoaste faptul ca zgomotul – din traficul rutier si nu numai – este un fenomen disturbator, cu efecte in timp asupra oamenilor, la nivelul judetului Bacau nu exista studii cu privire la efectele poluarii fonice asupra sanatatii populatiei.

Medicii specialisti atrag totusi atentia ca zgomotul poate provoca traume puternice, acolo unde el se manifesta accentuat. “Persoanele care lucreaza in domenii in care zgomotul este agresiv (constructii, industrie, n.r.) sint foarte expuse la riscul de a ramine, in timp, fara auz. Recomandarea noastra este ca ele sa-si protejeze urechile cu antifoane, acestea scazind riscul unor traume deosebite. Urechea are capacitatea de a se adapta foarte mult la zgomotele percepute. Pe de alta parte, nu la toata lumea capacitatea de adaptare este aceeasi. O persoana care nu este obisnuita cu un anumit tip de zgomot, cum ar fi, de exemplu, cel produs de trenuri, poate suferi traume care, daca nu sint tratate in termen de 48 de ore, pot duce la pierderea totala sau partiala a auzului”, ne-a explicat dr. Mihaela Finaru, medic ORL Bacau.
 
Pentru a evita orice neplaceri produse de zgomotul puternic din afara incintelor, specialistii recomanda purtarea antifoanelor, a castilor sau izolarea locuintelor cu termopane. Nu in ultimul rind, o data pe an, este indicata efectuarea unei audiograme la un medic ORL-ist.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri