In fiecare an, incepind din 1906, de 1 aprilie, la nivel mondial se marcheaza “Ziua Pasarilor”. In Romania, aceasta s-a sarbatorit, la rindul ei, de generatii, fiind insa inlaturata treptat, spune literatura de specialitate, intre anii 1945-1950. “In 1997, promovata in special de catre Societatea Ornitologica Romana, marcarea Zilei Pasarilor a fost reluata la noi in tara, prin manifestari menite a atrage atentia asupra importantei pe care zburatoarele le au in viata noastra”, ne-a spus Maria Ionos, purtatorul de cuvint al Agentiei pentru Protectia Mediului (APM) Bacau.
In judetul Bacau, potrivit reprezentantilor APM, se regasesc circa 200 de specii de pasari salbatice, dintre care 52, majoritatea pasari de apa, sint de interes comunitar. Cele cinci arii protejate din judet, Lacul Lilieci, Lacul Bacau II, Lacul Galbeni, Lacul Racaciuni si Lacul Beresti reprezinta zone deosebit de importante de hrana, adapost si odihna pentru pasarile ce se deplaseaza pe coridorul de migratie est-european. Totodata, prin HG 1284/2007, Lacurile de Acumulare Buhusi-Bacau-Beresti si Lunca Siretului Mijlociu au fost declarate Situri “Natura 2000″ pentru protectia pasarilor, acestea “adapostind” citeva zeci de specii de interes comunitar.
Omul, cel mai mare dusman
Ziua Mondiala a Pasarilor va fi sarbatorita azi si in Bacau. De la ora 11.30, elevi si cadre didactice de la Scoala cu clasele I – VIII Sarata
vor fi prezenti la “Vivariul” din Bacau, pentru un concurs de desene si o lectie deschisa. Despre semnificatia zilei vor vorbi copiilor si specialisti ai Complexului Muzeal de Stiintele Naturii “Ion Borcea”, in virtutea unui protocol incheiat intre institutia de invatamint si institutia de cultura din Bacau. “Avem foarte multe pasari ocrotite ca monumente ale naturii. In aceasta zi, noi venim in fata publicului pentru a-i face pe oameni sa constientizeze in ce pericol se afla aceste pasari, amenintate de disparitie”, a subliniat Ortansa Jigau, directorul adjunct al Complexului Muzeal de Stiintele Naturii “Ion Borcea” Bacau.