Zeci de mii de cetateni din intreaga tara si din stainatate au iesit in strada pe 1 septembrie impotriva deciziei Guvernului de a promova catre Parlament proiectul de lege ce prevede distrugerea Rosiei Montane.
Asociatia Alburnus Maior a formulat printr-un document remis Secretariatului General al Guvernului in aceasta dimineata o luare de pozitie cu privire la recentele evenimente si solicita respingerea imediata a proiectului de lege de catre Parlament si demiterea neintarziata a celor patru initiatori ai acestui proiect de lege: ministrul marilor proiecte Dan Sova, ministrul mediului Rovana Plumb, ministrul culturii Daniel Barbu si directorul ANRM Gheorghe Dutu.
Totodata se solicita formarea unei comisii de ancheta parlamentara care sa investigheze responsabilii directi pentru intocmirea acestei propuneri de lege care aduce atingeri grave asupra drepturile fundamentale ale omului, asupra principiului separarii puterilor in stat si care incalca prevederi ale Constitutiei.
De asemene, asociatia Alburnus Maior cere interzicearea neintarziata prin lege a utilizarii cianurilor in industria miniera si deblocarea procedurilor de includere a Rosiei Montane pe lista UNESCO.
Precizam ca, data fiind presiunea exercitata de cetateni si pozitia exprimata fara echivoc de participantii la proteste, Alburnus Maior va face toate demersurile necesare pentru mobilizarea cetatenilor romani din tara si strainatate pentru a se asigura ca aceste cerinte sunt respectate. La finalul actiunilor de ieri s-au anuntat deja proteste in termen de o saptamana, rastimp suficient Guvernului si Parlamentului pentru a oferi un raspuns ferm cerintelor enuntate mai sus”, a declarat Eugen David, presedintele Alburnus Maior.
Aproximativ 5.000 de persoane, majoritatea tineri, s-au strans duminica in Piata Universitatii pentru a protesta fata de decizia guvernului de a aviza proiectul de lege privind exploatarea de la Rosia Montana.
Protestatarii au ocupat carosabilul din fata Teatrului National, dupa care au pornit in mars spre Guvern, iar in jurul orei 22.00 s-au intors, in Piata Universitatii.
In eventualitatea realizarii proiectului, Rosia Montana ar deveni cea mai mare mina de aur din Europa, cu o productie totala, estimata la circa 300 de tone de aur si o cantitate semnificativa de argint si alte metale.
Guvernul a aprobat in secret exploatarea aurului de la Rosia Montana
Executivul a aprobat, marti, in secret proiectul de lege care reglementeaza exploatarea minereurilor din perimetrul Rosia Montana. Documentul a fost introdus pe agenda sedintei de guvern, neanuntat public.
In urma cu peste o luna, premierul Victor Ponta anunta ca negocierile pentru investitia Rosia Montana vor fi finalizate pana la inceputul sesiunii parlamentare, in septembrie, iar lucrarile vor incepe daca Parlamentul va aproba proiectul de lege pe care Guvernul il va propune in acest sens.