„ZECE” este documentarul românesc independent care va deschide marți, 10 octombrie, seria de proiecții dedicate tehnologiilor verzi. Documentarul, dar și alte filme despre ecologie și tehnologie, vor putea fi vizionate în cadrul GreenTech Film Festival, primul festival zero carbon din România. Evenimentul se va desfășura între 9-12 octombrie la Cinema Elvira Popescu.
De ce este nevoie de modele pozitive într-o societate? Ce ne face să ne asumăm riscuri și cum apar liderii? Cum arată o Românie ideală? Sunt întrebările la care au încercat să răspundă producătorii filmului documentar ZECE. În proiecția documentară, sunt prezentate modele de bune practici din societatea românească pe diverse teme ce țin de ecologie: case solare, mașini electrice și permacultura fiind doar câteva dintre ele.
ZECE este o producție românească independentă realizată de Nicoleta Talpeş şi Cristian Gugu și este prima parte dintr-o serie de documentare care prezintă imaginea unei societăți aflate în schimbare.
Creatorii documentarului spun că scopul exemplelor din film este să inspire publicul larg și să schimbe le mentalitățile. În film, se regăsesc opinii ale unor specialiști în domeniul ecologiei, tehnologiei, științei și ai societății. De exemplu: Alexandru Mironov – om de știință, Călin Alexa – fizician, Budişteanu – inventator, Vasile Baltac -specialist IT, Vintilă Mihăilescu – sociolog şi antropolog.
În cadrul festivalului, biletele pentru fiecare film costă 5 lei. Poți să îți cumperi bilet de pe site-ul Eventbook. Potrivit organizatorilor, primele 50 de locuri sunt oferite gratuit şi se ocupă în baza unei rezervări pe adresa de e-mail a festivalului (contact@greentechfilmfestival.ro).
GreenTech Film Festival, primul festival zero carbon
Organizatorii evenimentului, agenția Media Image Factory, recomandă publicului, pentru a ajunge la cinema, să folosească transportul în comun sau mijloacele alternative, așa cum sunt bicicleta sau trotineta.
În plus, pe toată durata festivalului (9-12 octombrie), organizatorii vor folosi doar hârtie reciclabilă, nu vor avea materiale printate, iar pentru catering vor folosi alimente produse local. Nici ambalajele din plastic, PET-urile sau ambalajele din metal nu vor fi folosite în cadrul festivalului. Mai mult decât atât, pentru realizarea documentarului ZECE, deplasarea s-a realizat doar cu mașini electrice.
Totuși, folosirea mijloacelor de transport alternativ, a mașinilor electrice sau eliminarea pe cât posibil ambalajelor nu garantează o amprentă zero de carbon. Așa că, organizatorii au decis să facă acest lucru cumpărând credite de carbon de la Topolog Wind Power, un proiect din Tulcea, care produce energie regenerabilă prin resurse eoliene.
Programul complet al festivalului poate fi consultat aici.
Citește și: Se apropie GreenTech Film Festival. Care este programul