Cu o suprafață combinată de peste 200.000 de ha, zona munților Piatra Craiului, Făgăraș, Leaota și Iezer-Păpușa ar putea deveni o arie naturală protejată sălbatică, la fel de emblematică pentru Europa, cum este Yellowstone pentru SUA sau Parcul Național Serengeti pentru Africa, a declarat ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Cristiana Pașca-Palmer.
Echipa ministerului a survolat miercuri aceste zone pentru vizualizarea efectelor tăierilor ilegale și a celor de reconstrucție ecologică, dar și pentru a observa, ceea ce este considerată cea mai mare zonă de sălbăticie din Europa.
„M-am reîntors în zona munților Făgăraș, de data aceasta însoțită de experți internaționali și locali, pentru a vedea dimensiunea tăierilor ilegale de păduri în această zonă. Cu această ocazie am discutat cu specialiștii despre oportunitatea ca munții Piatra Craiului, Făgăraș, Leaota și Iezer-Păpușa să constituie nucleul unui viitor parc național emblematic, un adevărat Yellowstone al Europei”, a spus Cristiana Pașca-Palmer.
ministrul a făcut referiri și la beneficiile comunităților locale în contextul în care acest proiect ar putea fi realizat.
„Este o oportunitate extraordinară de dezvoltare pentru comunitățile locale, prin eco-turism și alte activități de economie verde care pot fi atrase în zonă. Peste 450 milioane de oameni trăiesc la o distanță de maximum 3 ore de zbor de această zonă, ceea ce reprezintă un potențial turistic imens. Susțin această inițiativă și, împreună cu echipa Ministerului Mediului, vom colabora activ cu partenerii noștri pentru a face pași concreți ca acest proiect să prindă contur”, a mai spus ministrul Mediului.