WWF cere guvernului australian sa declare Marea Bariera a Coralilor regiune protejata. Cunoscuta ca una din ultimele regiuni tropicale maritime salbatice din lume, Marea Bariera a Coralilor se intinde pe o suprafata de 780.000 km2 si atrage in fiecare an un numar important de vizitatori care platesc sa vada diversele specii de rechini care traiesc in recif.
Richard Leck, managerul Australian al WWf pe probleme maritime si-a manifestat ingrijorarea fata de pericolul reprezentat de pescuitul illegal. Capturarea ilegala a rechinilor pentru piata asiatica ameninta industria turismului din zona si pune in pericol supravietuirea acestei specii. Turismul din Marea Bariera a Coralilor este estimata la o cifra de 9,4 milioane de dolari pe an. Richard Fitzpatrick, un reputat cercetator marin australian a declarat ca fiecare din cei 40 de rechin din reciful Osprey,principalul loc de scufundari din zona, valoreaza 210.000 dolari.
Comparand acest pret cu cei 52,50 dolari ceruti de pescariile locale, este evident ca rechinii din recif sunt mult mai valorosi vii decat morti. In present, se inregistreaza o scadere intre si 97% a populatiei de rechini albi si gri care traiesc in afara zonei protejate a recifului. Richard Leck a declarat ca este momentul pentru actiuni hotarate astfel incat populatia de rechini ai Marii Bariere a Coralilor sa nu aiba aceeasi soarta.
Alte pericole sunt si viitoarele explorari petroliere dar si efectul incalzirii globale asupra apelor marine. Richard Leck a adaugat ca Marea Bariera a Coralilor ofera o sansa unica de salva una din putinele zone salbatice ale Planetei, pentru aceasta fiind nevoie de masuri rapide si eficiente.
Foto: adevarul.ro