WikiLeaks: Vanatoarea de balene, negociata in secret de SUA si Japonia

Japonia si SUA si-au propus sa inceapa o serie de investigatii impotriva activistilor care se opun vanatorii de balene, ca parte a unei intelegeri politice de a reduce vanatoarea acestor animale in apele Antarcticii, arata o serie de telegrame obtinute de WikiLeaks.

Patru telegrame confidentiale provenind de la Ambasada SUA din Tokyo si de la departamentul de stat din Washington arata ca diplomatii americani si cei japonezi au negociat in secret un acord de compromis inainte de intalnirea de anul trecut a Comisiei Internationale pentru Vanatoarea de Balene, organismul care reglementeaza vanatoarea acestor animale.

Propunerea americana ar fi fortat Japonia sa isi reduca cota de balene vanate in fiecare an in Antarctica in schimul dreptului legal de a vana alte balene, in largul apelor proprii. In plus, SUA au propus sa ratifice legile care ar „garanta securitatea in apele marilor”, adica sa ia masuri impotriva grupurilor de activisti precum Sea Shepherd, care au incercat sa opreasca fizic vanatoarea de balene, in repetate randuri.

Propunerea americana a fost respinsa de catre Marea Britanie si UE in iunie 2010, insa telegramele arata ca grupul Sea Shepherd a devenit o rusine politica pentru Japonia, dupa ce a creat suficiente probleme flotei de vanatoare incat numarul exemplarelor capturate a scazut de la an la an.

Grupul si-a creat o reputatie, dupa ce a infruntat fizic vanatorii de balene, de foci si vasele de pescuit ilegale. Flotila Sea Shepherd monitorizeaza pescuitul ilegal in insulele Galapagos si petrece cateva luni pe an urmarind si hartuind flota de vanatoare de balene japoneza.

Ieri, doua nave ale Sea Shepherd au fost implicate intr-un conflict cu doua nave de vanatoare de balene. Activistii au aruncat „bombe” cu miros neplacut pe puntea vaselor de vanatoare japoneze, iar vanatorii ar fi incercat sa riposteze cu tunuri cu apa.

Telegramele americane arata ca pe 2 noiembrie 2009, Shuji Yamada, vice-ministrul japonez de Afaceri Externe, a intrebat-o pe negociatoarea-sefa a americanilor in problema vanatorii de balene, Monica Medina, despre o investigatie a detaliilor fiscale ale organizatiei Sea Shepherd. Nu este inca clar daca guvernul SUA lansase deja investigatia sau care dintre tari a propus-o.

„Yamada a intrebat despre o investigatie a statutului fiscal al ONG-ului american Sea Shepherd Conservation Society si a reiterat solicitarea Japoniei de a lua masuri impotriva organizatiei”, arata una dintre telegrame.

Guvernul american a evitat aceasta cerere, insa potrivit telegramei, at fi precizat ca acorda cea mai mare prioritate securitatii vaselor si vietilor omenesti de pe mare si ca va lua masuri daca descopera ca au fost incalcate legile tarii.

Diplomatii japonezi au raspuns:”Ar fi mai simplu pentru Japonia sa progreseze in cadrul negocierilor Comisiei Internationale pentru Vanatoarea de Balene daca SUA ar lua masuri impotriva Sea Shepherd”.

O saptamana mai tarziu, presa japoneza a facut presiuni asupra SUA pe aceeasi tema, sustinand ca „protestele violente ale Sea Shepherd ar putea limita flexibilitatea Japoniei in cadrul negocierilor”.

Din discutia dintre diplomati reiese ca SUA a analizat statutul fiscal al ONG-ului. In aceeasi telegrama, Medina ar fi spus ca guvernul american „poate demonstra ca grupul Sea Shepherd nu merita scutiri de taxe din cauza actiunilor sale agresive si daunatoare”.

SUA a incercat sa ajunga, in luna iunie a anului trecut, la un acord de compromis cu Japonia cu privire la vanatoarea de balene. Negocierile au esuat, dupa ce mai multe state, in frunte cu Australia si cele din UE si America de Sud au respins propunerile.

Presedintele Sea Shepherd a declarat ca organizatia nu a fost niciodata contactata de catre guvernul american pe niciun subiect de acest gen. Pentru ONG, cea mai importanta parte a discutiilor publicate de WikiLeaks este cea in care Japonia declara ca a vanat din ce in ce mai putine balene in ultimii ani, din cauza actiunilor agresive ale Sea Shepherd.
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri