NASA: ”2012”, filmul cu cea mai stupida teorie stiintifica din toate timpurile

Filmul ”2012” a fost declarat in cadrul unei conferinte a NASA drept cel mai defectuos din punct de vedere stiintific produs vreodata, semnaleaza ”The Guardian”. 

Filmul, care a aparut in 2009 in clinchetul asurzitor al caselor de marcat (a avut incasari de 800 milioane dolari si un buget de 200 milioane), a fost declarat cel mai stupid din punct de vedere stiintific. 

Filmul spune povestea reconcilierii unui cuplu jucat de John Cusack si Amanda Peet, pe fundalul sfarsitului lumii – efectul unor misterioase particule neutrino care distruge atractiile turistice celebre de pe glob.

Conducatorul misiunii Near Earth Asteroid Rendezvous a NASA, Donald Yeomans, a caracterizat productia cinematografica drept un exemplu ”exceptional si extraordinar” de ne-stiinta la Hollywood. 

”Realizatorii au au profitat de frica oamenilor de asa-numitul sfarsit al lumii, prezis aparent de maiasii din America Centrala, a caror calendat se termina in data de 21 decembrie, 2012”, a spus Yeomans. 

Populatia, panicata de imaginile apocaliptice

Una dintre problemele semnalate de NASA a fost efectul povestii asupra populatiei. ”Agentia a inceput sa primeasca atatea intrebari de la oameni terorizati ca lumea va inceta sa existe in 2012, incat a trebuit sa lansam un site special unde sa infirmam miturile. Nu ni s-a mai intamplat asta pana acum”, a mai spus reprezentantul NASA. 

El s-a aratat nemultumit si de felul in care au fost redate efectele particulelor neutrino, care in film cauzeaza exploziile solare, cutremure, uragane si tsunami, dar care in realitate nici nu pot interactiona cu substante fizice.

The Day After Tomorrow, The Sixth Day, Chain Reaction, Core, What the Bleep Do We Know? si Volcano au fost de asemenea nominalizat pentru neajunsurile lor. 

Surprinzatoare a fost insa includerea pe lista neagra a filmului Armageddon, in care un asteroid de mărimea statului Texas este bombardat pentru a salva planeta, in contextul in care NASA a sprijinit initial filmul.

Cu toate acestea, agentia a laudat pentru atentie si acuratetea faptelor stiintifice, filmele Gattaca, Blade Runner, Metropolis si Jurassic Park.

 

spot_img

Ultimele știri