Ministrul Finantelor, Varujan Vosganian, a declarat miercuri ca o eventuala eliminare a taxei auto ar avea "un impact extrem de negativ" si si-a exprimat speranta ca Parlamentul nu va adopta o lege in acest sens.
"Eu recomand colegilor mei din Senat sa observe faptul ca Romania este expusa in continuare riscului de a primi foarte multe masini second hand. Deja modificarea pe care am facut-o la solicitarea Comisiei Europene a marit numarul masinilor second hand care intra in Romania diminuand ponderea masinilor noi. O eliminare completa a taxei ar aduce pentru Romania un impact extrem de negativ", a spus Vosganian.
Referindu-se la decizia comisiilor de buget-finante si de administratie publica din Senat de a se anula taxa auto, Varujan Vosganian a sugerat ca votul senatorilor din comisiile mentionate a fost mai mult unul electoral. "Sunt marcate de momentul electoral si probabil ca unii colegi de-ai mei au socotit ca o astfel de masura ar fi populara. Noi avem incredere ca, in continuare, procesul legislativ din Parlament va da totusi un castig de cauza punctului de vedere guvernamental. Procedura continua. Ea va urma la Camera Deputatilor care este forul decizional si ne manifestam speranta ca decizia finala a Parlamentului sa fie in acord cu Ordonanta de Urgenta a Guvernului", a mai afirmat ministrul Finantelor.
Senatorii din comisiile de buget-finante si administratie publica au votat miercuri anularea taxei auto si restituirea integrala a sumelor incasate de la cetateni sub cele doua forme ale taxei auto, cea de prima inmatriculare si cea de poluare. Senatorii au adoptat cu 10 voturi "pentru" (senatori PD-L, PRM si PC), doua voturi "impotriva" (un reprezentant al UDMR si unul de la PNL) si sase abtineri (un liberal si cinci senatori social-democrati) un raport de admitere pentru Ordonanta 50/2008 prin care Guvernul instituie taxa de poluare, insa, prin amendamentele aduse, au eliminat-o si au prevazut restituirea integrala a sumelor respective.
Primul articol prevede ca taxa incasata in perioada 1 ianuarie 2007 – 30 iunie 2008 se restituie integral dupa trei luni de zile de la adoptarea legii in Parlament, majoritatea senatorilor aproband un amendament al senatorului PD-L Dan Carlan, presedinte al Comisiei pentru administratie publica.
Tot la propunerea senatorului democrat-liberal, a fost adoptata si propunerea ca sumele care vor fi restituite sa fie asigurate de la bugetul de stat si nu din fondul de mediu. El a argumentat ca, "la fundamentarea bugetului de stat pe 2009, Guvernul si Parlamentul vor trebui sa tina cont ca dispare o sursa de venit de la fondul de mediu, in conditiile in care sunt deja lansate programe de finantare a autoritatilor locale".
De asemenea, senatorii au stabilit ca sumele pe care cetatenii trebuie sa le primeasca inapoi trebuie indexate cu rata inflatiei, acceptand un amendament al senatorului conservator Marius Marinescu care a declarat ca "Guvernul trebuie sa le dea oamenilor o despagubire morala si materiala pentru faptul ca le-a tinut imobilizati banii, unora timp de aproximativ un an de zile". Taxa de poluare auto a inlocuit, de la 1 iulie 2008, taxa de prima inmatriculare auto, care a intrat in vigoare la 1 ianuarie 2007. Sumele colectate in iulie din taxa de poluare auto s-au ridicat la 40 de milioane de euro.