Legea privind sursele regenerabile de energie ar putea fi promovata in septembrie

Legea privind sursele regenerabile de energie ar putea fi promovata in luna septembrie, a declarat, joi, Iulian Iancu, presedintele Comitetului National Roman al Consiliului Mondial al Energiei (CNR-CME) si al Comisiei pentru Industrii din Camera Deputatilor. "In aceasta luna vrem sa promovam legea privind resursele regenerabile de energie si aditional un pachet de masuri care vizeaza eficienta energetica. Ne vom adresa special cu masuri pentru cladiri, de aceea am lansat programul "Cladirea Parlamentului – cladire 0 energie", dar si cu masuri de incurajare a populatiei in vederea reducerii de energie", a spus Iancu.

Acesta va fi un program mai larg care pleaca de la educatie si merge pana la consumul efectiv. Iulian Iancu a precizat ca in prezent Romania nu are nici o masura care sa incurajeze eficienta energetica. "La ora actuala nu avem nicio masura care sa incurajeze eficienta energetica, incepand de la productia de energie, transportul, distributia si pana la consumator. Aici trebuie create mecanisme speciale, de sustinere financiara, de atragere de fonduri structurale precum si de stimulare a reducerii consumului, inclusiv la consumatorul casnic. Noi avem un program amplu in domeniu care vizeaza productia de energie pe intreg lantul de productie, dar si masuri speciale pentru promovarea surselor regenerabile si a eficientei energetice", a mentionat presedintele CNR-CME.

Guvernul a adoptat, in 20 august, o ordonanta privind eficienta energetica si promovarea utilizarii la consumatorii finali a surselor regenerabile de energie. Actul normativ incurajeaza cresterea eficientei energetice si utilizarea surselor regenerabile, prin acordarea de stimulente financiare si fiscale.

Pot fi utilizate instrumente si mecanisme de finantare precum modele de contracte pentru instrumente financiare care sunt facute disponibile cumparatorilor existenti si potentiali de servicii energetice si de alte masuri destinate imbunatatirii eficientei energetice in sectorul public si privat. Conform tintei stabilite prin Directiva europeana privind surse regenerabile de energie (SRE) lansata in pachetul mediu-energie in ianuarie 2008 la Bruxelles, circa 24 la suta din consumul final de energie al Romaniei va proveni din surse regenerabile de energie (SRE) in anul 2020, fata de 17,8 la suta in 2005.

Obiectivul general la nivel european, pana in 2010, este ca SRE sa fie 12 la suta din consumul brut de energie, fata de 8,5 la suta in 2006, iar energia electrica din SRE sa reprezinte 22,1 la suta din consumul de energie electrica. Pentru anul 2020, obiectivul european este ca 20 la suta sa reprezinte ponderea SRE din totalul consumului de energie.

Potrivit Agentiei Romane pentru Conservarea Energiei (ARCE), obligatiile ce revin Romaniei privind implementarea SRE sunt ca in 2010, circa 33 la suta din consumul final de energie electrica sa fie realizat prin utilizarea SRE. De asemenea, ponderea energiei electrice produse din SRE in consumul intern brut de energie electrica a fost de 2,22 la suta in 2006, 3,74 la suta in 2007, 5,26 la suta in 2008, 6,78 la suta in 2009 si 8,35 la suta in 2010 – 2012. Pentru 2015 procentul este de 35 la suta, pentru 2020 – 38 la suta, iar pentru 2010-2012 – 11 la suta va reprezenta ponderea SRE in totalul de resurse primare de energie. ARCE precizeaza ca pentru anul 2015, un procent de circa 15 la suta va reprezenta ponderea SRE in totalul de resurse primare de energie.

Potrivit ARCE, in anul 2007, numai energia electrica produsa din SRE in Romania a reprezentat 27 la suta din total productie, din care 94,9 la suta a fost contributia centralelor hidro mari, 5 la suta contributia microcentraleor hidro, pana in 10 MW, iar 0,1 la suta contributia centralelor eoliene.

spot_img

Ultimele știri