Cum să le vorbești copiilor despre schimbările climatice fără să îi sperii

Jurnaliștii de la Mashable au discutat cu mai mulți experți ca să îi ajute pe părinți să găsească o abordare potrivită a subiectului despre schimbările climatice. Printre sfaturi: concentrați-vă pe povești de succes și porniți cu educația de la interesele deja existente ale copiilor.

Stacie Paxton Cobos, care lucrează pentru un ONG care caută soluții față de schimbările climatice, se folosește de activitățile de zi cu zi ca să îi facă pe copii săi – cu vârste sub cinci ani – să înțeleagă diferite aspecte legate de natură și conservare. Udă florile împreună, fac cumpărăturile de la piață și merg pe jos, în loc să folosească mașina.

Ea spune că este important ca părinții să le dezvolte copiilor o apreciere față de lumea naturală înainte de a încerca să le explice despre schimbările climatice, pentru că astfel vor înțelege de ce este important să avem grijă de mediul înconjurător. Câteva astfel de măsuri pot fi urmărirea documentarelor despre natură, vizitarea unui adăpost pentru vietățile sălbatice, a unui muzeu de istorie naturală sau petrecerea timpului în aer liber, în zone naturale.

The Climate Reality Project, ONG-ul pentru care lucrează, a lansat de curând un e-book despre cum pot începe familiile o discuție despre schimbările climatice.

Emily Edmonds-Langham, de la Muzeul American de Istorie Naturală din New York, sfătuiește părinții să acorde atenție spre ce ramură a naturii se îndreaptă interesul copiilor lor. Dacă sunt fascinați de păsări, spune ea, de acolo trebuie pornită educația de mediu, despre speciile de păsări și cum oamenii le pot ajuta să prospere.   

Schimbările climatice amenință sănătatea copiilor

„E vorba mai degrabă de a urma interesul copiilor, decât despre a-i copleși cu toate problemele care țin de schimbările climatice”, spune ea.

Emily mai recomandă și explicarea sarcinilor din jurul casei în contextul conservării speciilor, cum ar fi colectarea separată, evitarea cumpărării produselor inutile din plastic și optarea pentru alimentele care produc mai puține gaze cu efect de seră.

„Când conectezi aceste activități care protejează planeta și resursele sale, copiii dezvoltă o înțelegere mai profundă despre cum comportamentul oamenilor afectează pământul”, explică cei de la Mashable.

„E important ca oamenii să înțeleagă conceptele, dar nu trebuie să fii expert în schimbările climatice”, a explicat Cobos. „Trebuie numai să îți aloci timp să-ți ajuți copiii să înțeleagă niște concepte generale”.

Activități în natură prin care copiii învață să respecte mediul

Dacă bazele sunt puse încă de când copiii sunt mici, prin clasele a întâia și a doua ei vor deja să știe cum pot ajuta, iar părinții îi pot sprijini pentru a avea un impact pozitiv. Site-ul Climate Kids al NASA oferă câteva sugestii în acest sens, printre care plantarea de fructe și legume, stingerea luminilor atunci când nu este nevoie de ele.

Indiferent de vârsta copiilor, părinții ar trebui să evite să folosească o abordare dramatică, plină de frică sau care să transmită neajutorare.

„Cheia este în sinceritate”, spune un educator specializat în știința pământului și a planetei. „Trebuie să găsești o limită între a-i speria și a le explica schimbările care se produc în lumea în care trăiesc”.

„Atunci când părinții se concentrează pe soluții și pe povești de succes, felurile în care copiii se reportează la schimbările climatice și la rolul lor în această problemă pot fi total diferite”, concluzionează jurnaliștii.

spot_img

Ultimele știri