Q&A: Voluntarii din sectorul 5 s-au implicat în colectarea mucurilor de țigară pentru un mediu mai curat

Procesul de descompunere a unui muc de țigară în natură durează aproximativ 12 ani, eliberând substanțele chimice nocive care poluează și afectează echilibrul ecologic. În perioada 22-24 iunie și 29-30 iunie, voluntarii de la „Colorăm Zâmbete” s-au implicat într-o acțiune de ecologizare, cu un obiectiv mai puțin întâlnit în România. Toate mucurile de țigară colectate au fost expuse în urne amplasate la intrarea în centrul comercial Vulcan Value Centre, astfel încât progresul campaniei să poată fi urmărit în timp real. I-am întrebat pe reprezentanții Vulcan Value Centre, coordonatorii acestei acțiuni, de ce au ales să se concentreze pe colectarea mucurilor de țigară. 

Green Report: De ce ați ales ca obiectivul principal al acțiunii de ecologizare să fie colectarea mucurilor de țigară?

Vulcan Value Centre: Am decis să ne concentrăm pe colectarea de mucuri de țigară ca obiectiv principal al acțiunii noastre de ecologizare din mai multe motive. În primul rând, am dorit să realizăm o campanie de responsabilitate socială (CSR) adresată publicului larg, cu un accent deosebit pe clienții centrului comercial, pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la impactul pe care îl au chiștoacele aruncate pe jos asupra mediului înconjurător. Mucurile de țigară reprezintă unul dintre cele mai frecvente deșeuri întâlnite în spațiile publice și, din păcate, acestea sunt aruncate neglijent, afectând în mod semnificativ echilibrul ecologic.

Cum va fi organizată acțiunea de ecologizare și cum puteți asigura implicarea cât mai mare a voluntarilor?

Pentru a implementa campania, am decis să colaborăm cu voluntari, mai exact, cu 20 de liceeni din sectorul 5. Implicarea lor este esențială pentru succesul acțiunii noastre. Astfel, ne-am angajat să creștem numărul voluntarilor implicați în cea de-a treia ediție din 2024, pentru a crește influența și rezultatele acestei acțiuni.

Ce substanțe nocive sunt eliberate de mucurile de țigară și cum afectează acestea echilibrul ecologic?

Mucurile de țigară conțin diverse substanțe chimice nocive care pot afecta grav mediul înconjurător. Unul dintre cele mai nocive componente este filtrul acestora, care conține plastic. Plasticul se descompune într-un proces care durează sute de ani și, în timpul acestui proces, se eliberează substanțe toxice și microplastice în sol. Pe lângă plastic, mucurile de țigară conțin și alte substanțe chimice și metale grele, care pot afecta mediul.

Am înțeles că pe perioada acțiunii, veți depozita mucurile strânse în urne speciale în centrul comercial, dar ce se va întâmpla cu acestea la finalul campaniei? Vor fi duse la incinerare? Unde?

La finalul campaniei, mucurile de țigară strânse în urnele speciale nu vor fi incinerate, deoarece ne dorim să avem un impact pozitiv asupra mediului. Arderea mucurilor de țigară determină creșterea temperaturii și eliberarea de substanțe poluante în atmosferă. În schimb, vom asigura o eliminare adecvată a acestor deșeuri și vom colabora cu companii specializate în gestionarea deșeurilor pentru a ne asigura că mucurile de țigară sunt reciclate sau eliminate într-un mod responsabil și ecologic.

Ce alte planuri aveți în viitor pentru a continua angajamentul în protejarea mediului și a promova responsabilitatea socială în comunitate?

În viitorul apropiat, ne dorim să creăm o oază de verdeață în cadrul centrului comercial. Vom amenaja o promenadă unde clienții se vor putea bucura de natură și de un mediu plăcut. În prezent, lucrăm la amenajarea acestui spațiu verde și vom oferi detalii suplimentare odată ce acesta va fi deschis publicului larg. Aceasta este o inițiativă prin care ne dorim să oferim un mediu mai prietenos și să promovăm conectarea oamenilor cu natura, încurajând astfel comportamente sustenabile și responsabile. Suntem dedicați continuării angajamentului nostru în promovarea responsabilității sociale.

Citește și: 500.000 de mucuri de ţigară din Sectorul 3, colectate pentru a fi valorificate energetic  

Campania „Nu arunca chiștoace” face România mai curată

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri