Vremea extremă rescrie recordurile. China înregistrează 52,2 grade Celsius

O localitate izolată din nord-vestul arid al Chinei a suportat temperaturi de peste 52 de grade Celsius (126 Fahrenheit) duminică, informează Reuters, stabilind un record pentru o țară care se lupta cu o vreme de minus 50 de grade Celsius acum doar șase luni.

Temperaturile în localitatea Sanbao din Depresiunea Turpan din Xinjiang au ajuns la valori de până la 52,2 grade Celsius duminică, conform publicației de stat Xinjiang Daily. Este de așteptat că valul de căldură să persite cel puțin încă cinci zile.

Temperatura de duminică a înregistrat un nou record de 52,2 grade Celsius, depășind valoarea anterioară de 50,3 grade Celsius măsurată în 2015 în apropierea localității Ayding, într-o depresiune vastă cu dune de nisip și lacuri uscate situată la peste 150 de metri sub nivelul mării.

Începând din luna aprilie, țările din Asia au fost afectate de mai multe valuri de căldură care au depășit recordurile, alimentând îngrijorări cu privire la capacitatea lor de a se adapta la o climă în schimbare rapidă. Experții în climă afirmă că obiectivul de a menține încălzirea globală pe termen lung sub 1,5 grade Celsius devine din ce în ce mai dificil de atins.

Perioadele îndelungate de temperaturi ridicate în China au pus la grea încercare rețelele de energie electrică și culturile agricole, iar îngrijorările cu privire la posibilitatea repetării secetei din anul trecut, cea mai severă din ultimii 60 de ani, sunt tot mai mari.

China nu este străină de schimbări dramatice de temperatură pe parcursul anotimpurilor, însă aceste variații devin tot mai intense.

Pe 22 ianuarie, temperaturile în Mohe, un oraș din provincia Heilongjiang din nord-estul Chinei, au scăzut până la -53 de grade Celsius, conform biroului local de meteorologie, depășind astfel recordul anterior al Chinei de -52,3 grade Celsius înregistrat în 1969.

Începând de atunci, cele mai abundente ploi din ultimul deceniu au lovit centrul Chinei, devastând câmpurile de grâu dintr-o zonă cunoscută drept granarul țării.

În această săptămână, Statele Unite și China intenționează să revigoreze eforturile de combatere a schimbărilor climatice, iar trimisul special al SUA pentru probleme climatice, John Kerry, se află în Beijing, unde se întâlnește cu omologul său chinez, Xie Zhenhua.

Dr. Bogdan Antonescu, expert în fenomene meteorologice extreme, a explicat, la primul episod al Green Report Podcast, care a fost lansat miercuri, 25 aprilie, că nu putem vorbi, chiar în contextul schimbărilor climatice, despre o dispariție a rasei umane până în 2100, anul până la care oamenii de știință fac predicții. Cu toate acestea, stilul nostru de viață va fi puternic afectat de creșterile de temperatură.

***

Acest text a fost generat în parte cu ajutorul ChatGPT, model de generare a limbajului dezvoltat de OpenAI. După generarea limbajului provizoriu, autorul a revizuit, editat și modificat textul conform propriilor preferințe și își asumă responsabilitatea finală pentru conținutul acestuia.

spot_img

Ultimele știri