O scoala de voluntariat, de civilizatie si, nu in ultimul rand, de protejare a naturii. Asociatia Tasuleasa Social si-a strans din nou voluntarii si a plantat 5.000 de puieti pe 17-18 octombrie, in Bistrita-Nasaud, langa Padurea de Ses. Incluzand plantarile din primavara, asociatia si voluntarii au reusit sa sadeasca in acest an 30.000 de puieti.
text de Roxana Bucata
La impadurire au participat 250 de voluntari, in marea majoritate studenti. In total, anul acesta au fost mobilizati peste 1.000 de voluntari. Pentru a le impulsiona pofta de munca, fotograful Cosmin Bumbut a vernisat o expozitie inedita. Din cele 10.000 de fotografii realizate la actiunile asociatiei, el a ales 50 de cadre, pe care le-a expus pe copaci.
„In general, fotografiile erau portrete si imagini de la actiunile noastre. El a surprins, de fapt, activitatea noastra in imagini. Expozitia a fost primita cu mare placere, si cel mai incantat a fost chiar fotograful, care a spus ca a fost cea mai faina expozitie a lui”, povesteste Alin Useriu, presedintele asociatiei Tasuleasa Social.
Printre voluntari s-a numarat si actorul Marcel Iures, care a devenit parte din echipa pentru al cincilea an consecutiv. „Marcel Iures spune ca traim cu totii in aceeasi padure. Ne bucuram foarte mult de prezenta lui pentru ca ii motiveaza pe tinerii care vin ca voluntari. Sa-ti puna Marcel Iures mana pe umar si sa-ti dea un sfat este foarte determinant pentru voluntari”, spune Alin.
90.000 de copaci plantati in sase ani
De sase ani de cand organizeaza astfel de actiuni, asociatia se poate mandri cu un bilant impresionant, dar si cu reusita schimbarii mentalitatilor.
„In total avem peste 90.000 de puieti plantati. Dar cel mai bun rezultat este faptul ca voluntarii nostri au inceput sa duca mai departe spiritul si sa faca actiuni pe cont propriu. Multi dintre acesti tineri au deja proiecte facute de ei singuri, in orasele lor. Este o forma de educatie cu un aspect practic care ii chimba total”, marturiseste Alin Useriu.
Activitatile asociatiei au inceput acum 9 ani, iar impaduririle nu sunt singurele actiuni. Raspandirea voluntariatului, implementarea unui sistem de colectare selectiva si strangerea gunoaielor se numara printre activitatile intreprinse de asociatie.
Verde003 merge mai departe
„Principala noastra activitate, de fapt, este sa formam nuclee de societate civila, sa formam grupuri de oameni tineri si liberi care sa-si indeplineasca rolul in societate. Voluntariatul este, intr-un fel sau altul, donatia pe care trebuie sa o faca orice individ pentru societatea lui si, implicit, pentru el, iar, daca el face donatia mai mare, si societatea merge mai bine. Este pur si simplu o treapta spre civilizatie”, spune Useriu. Membrii asociatiei au ajutat victimele inundatiilor, au facut restaurari si renovari la diferite scoli din tara, si lista este foarte lunga.
Actiunile asociatiei s-au extins prin tinerii voluntari, care au astazi proiecte pe cont propriu de colectare selectiva in orase precum Galati, Cluj sau Alba-Iulia. „Este vorba despre continuarea programului nostru Verde003, inceput acum doi ani. Acum, pentru cel de-al treilea an de colectare selectiva, voluntarii se descurca singuri”, se declara incantat Alin.