Vikingi pe bicicletele I’Velo la Gaudeamus 2013

Ambasadorii Suediei, Norvegiei, Finlandei, Danemarcei si Islandei la Bucuresti, alaturi de noua autori reprezentativi din tarile lor au inaugurat, astazi, intr-un mod inedit, standul comun al Tarilor Nordice la Targul International Gaudeamus 2013.

Acestia s-au prezentat publicului printr-un tur al Pavilionului Central Romexo pe bicicletele I’Velo.

Anders Bengtcén, ambasadorul Suedie

In tarile nordice bicicleta este un important mijloc de transport, iar in multe zone urbane este principalul mijloc de deplasare. In orase ca Bucuresti noi, cei de la Ambasada Suediei, am descoperit ca suntem foarte aproape de multe institutii cu care interactionam si, in loc sa folosim automobilele, preferam sa ne deplasam cu bicicleta. De asemenea, comparand Bucurestiul cu unele zone din tara noastra, putem spune ca ofera un mediu mult mai bun pentru folosirea bicicletei ca mijloc de deplasare: este un oras plat si extrem de compact. De aceea, suntem foarte fericiti sa sprijinim initiativa Green Revolution”, a declarat Anders Bengtcén, ambasadorul Suedie la Bucuresti.

De asemenea, ambasadorul Norvegiei la Bucuresti, Tove Bruvik Westberg, a precizat ca Guvernul tarii sale este foarte decis sa creasca numarul de utilizatoi ai bicicletelor, deoarece Norvegia se confrunta cu o situatie paradoxala: desi 3 din 4 norvegieni au acces la biciclete, doar 5% din populatia tarii foloseste zilnic acest mijloc de transport.

Tove Bruvik Westberg, ambasadorul Norvegiei

Desi relieful norvegian, predominat muntos, pune unele piedici, Guvernul e decis sa incurajeze cat mai mult mersul pe bicicleta in detrimental automobilelor pentru a atinge tintele de reducere a emisiilor de CO2”, a declarat Westberg.

Bicicleta, centrul de greutate al trasportului public in Helsinki

Prezent in cadul evenimentului, Excelenta Sa, ambasadorul Finlandei la Bucuresti, Ulla Väistö a precizat ca ca dezvoltarea comunitatii de biciclisti din mediul urban este extreme de importanta

Ulla Väistö, ambasadorul Finlandei

Nu pot decat sa ma alatur omologilor mei si sa spun ca dezvoltarea comunitatii de biciclisti din mediul urban este extreme de importanta si exact acest lucru il facem noi in Helsinki. Planul de transport urban al orasului, pentru urmatorii 20 de ani, are ca piesa centrala folosirea bicicletelor si dezvoltarea transportului public”, a declarat Ulla Väistö

Ca si exemplu personal aceasta a declarat ca in fiecare zi foloseste bicicleta pentru a se deplasa la birou.

De asemenea, si Michael Sternberg, ambasadorul Danemarcei, a declarat ca obisnuieste ca in fiecare duminica sa iasa la plimbare pe bicicleta, insa nu de putien ori a trebuit sa faca fata cainilor maidanezi sau soferilor “neintelegatori”.

Michael Sternberg, ambasadorul Danemarcei

Pentru a implementa in Bucuresti folosirea bicicletei trebuie inceputa, in primul rand, reeducarea unor soferi, de asemenea, trebuie sa rezolvati si problema cainilor vagabonzi. In fiecare duminica ies la plimbare pe bicicleta si, din cand in cand, ma trezesc cu niste caini in spatele meu. Insa o deosebita importanta o are si infrastruictura dedicata. In Danemarca avem aproape 500 kilometri de pista de bicicleta. In Bucuresti am vazut cateva piste dragute, insa erau blocate de masini, ceea ce nu ajuta prea mult. E o chestiune care tine de educatie, pregatire si respect reciproc. Cu o doza din toate acestea si cu ajutorul Green Revolution sper sa ne indreptam care o directie buna”, a punctat Michael Sternberg.

Acesta a mai precizat ca 35% dintre adultii danezi se deplaseaza, in fiecare zi, la birou pe bicicleta.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri