O parte din cele 13.700 înecate în portul Midia, în noiembrie 2019, au fost găsite îngropate pe un teren viran din raza localității Smârdan, județul Tulcea. Reprezentanţii societăţii care a contractat distrugerea deşeurilor animale sunt cercetați pentru săvârşirea de infracţiuni privind protecţia mediului şi regimul deşeurilor.
„În cauză au fost delegaţi poliţişti de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, reprezentanţi ai Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor – Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Tulcea, Agenţia Protecţia Mediului – Tulcea, Direcţia de Sănătate Publică – Tulcea, pentru stabilirea legalităţii modului cum s-a derulat activitatea de incinerare a ovinelor înecate pe nava eşuată în luna noiembrie 2019 în Portul Midia. În urma activităţilor desfăşurate la faţa locului, s-a stabilit faptul că mare parte dintre deşeurile animale nu au fost distruse prin incinerare, ci au fost îngropate pe un teren viran din localitate”, se arată într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța.
Procurorii instituţiei au pus miercuri în aplicare două mandate de percheziţii domiciliare, în două locuri situate pe raza localităţii Măcin, judeţul Tulcea. Cercetările continuă, cu privire la reprezentanţii societăţii care a contractat distrugerea deşeurilor animale, sub aspectul săvârşirii de infracţiuni privind protecţia mediului şi regimul deşeurilor.
„Firma aceasta a încasat bani mulți pentru incinerare, dar reprezentanții acesteia au preferat să se descotorosească de cadavrele oilor îngropându-le într-o zonă mlăștinoasă, după cum se poate observa în imagini. Din această cauză, conform măsurătorilor realizate acum, în cadrul anchetei, valorile pentru antrax depășesc cu 300% limita admisă”, notează Focus Press.
Nava Queen Hind, sub pavilion Palau, încărcată cu aproximativ 14.000 de oi şi un echipaj de 22 de marinari de naţionalitate siriană, s-a înclinat periculos şi s-a scufundat parţial pe bordul drept, în bazinul Portului Midia, după ce a plecat de la cheu. Evenimentul a avut loc în 24 noiembrie 2019.
De atunci, guvernul nu doar că nu a făcut nimic pentru a opri exportul de animale vii, atrage atenția Animals International, dar acesta a explodat după evenimentul de la Midia. Mai bine de 2 milioane de animale au părăsit România într-un an, încărcate în 192 de vapoare cu destinații din Nordul Africii și Orientul Mijlociu, inclusiv în Golful Persic, în croaziere care durează până la 3 săptămâni și destinație unde temperaturile ajung chiar și la 50 de grade la umbră, a mai arătat organizația.