Viata Libera Galati: Lunca Joasa a Prutului Inferior – afacere vopsita ecologic

Parcul Natural Lunca Joasa a Prutului Inferior – asa a fost denumita si delimitata una dintre cele mai frumoase zone ale judetului nostru.

Lunca Prutului a devenit astfel o zona cu regim special. Teoretic vorbind, masura este una laudabila, insa felul in care s-a inteles ca se face protejarea Luncii este o controversa de la un capat la celalalt.

In editia de astazi va prezentam doar o mica parte din ceea ce au inteles administratorii zonei ca inseamna protectie – este vorba despre o taxa pe care doar unii dintre cei care vor trece pe acolo trebuie sa o plateasca. Fac exceptie de la regula membrii asociatiei-administrator.

Administrare cu clopotei

Povestea care sta insa in spatele acestei initiative, de altfel imbracata frumos, duhneste de la o posta a afacere.

Dupa ce, vreme de multi ani, Lunca Prutului a fost in grija Agentiei de Mediu, zona a fost atribuita de curand, printr-o licitatie, Asociatiei Judetene a Pescarilor Sportivi (AJPS) Galati, o entitate condusa de catre controversatul personaj politic Ion Stefan, fost reprezentant de frunte al Partidului Conservator, care a incercat apoi politica cu degetul si la PER, pentru ca in cele din urma sa aterizeze in zona democrat-liberala, aflata acum la guvernare.

Dincolo de abilitatile politice ale lui Ion Stefan, trebuie spus ca odata cu preluarea de catre AJPS in administrarea Luncii Prutului Inferior (o fasie de 145 de kilometri care se intinde pe tot cursul Prutului din Galati si care include 4.925 de hectare de balti, lacuri, mlastini si 2.627 de hectare de padure) au aparut si nemultumirile.

Cele mai multe fac referire la o taxa pe care conducerea AJPS s-a grabit sa o anunte inainte de a ridica un pai in aria protejata. Cum ar urma sa fie folositi banii din aceasta taxa?

Ion Stefan sustine ca se va infiinta un fond care va fi utilizat pentru crearea de puncte de informare, dar si pentru plata cheltuielilor cu intretinerea parcului natural.

Taxa discriminatorie?

„Asociatia Judeteana a Pescarilor Sportivi, in calitate de administrator al zonei respective, intentioneaza sa instituie o taxa pentru cei care intentioneaza sa treaca prin zona declarata parc natural, fie ca este vorba despre turisti, fie despre pescari”.

„Desigur, vor exista beneficii, si mi se pare normal sa fie asa, pentru cei care sunt membri ai asociatiei noastre”, ne-a spus dezinvolt presedintele AJPS Galati.

Din start, o astfel de decizie naste nemultumiri si reactii adverse puternice, iar masura este catalogata ca fiind una abuziva de catre toti posesorii de permise de pescuit, dar si de catre asociatiile de specialitate.

Nemultumirea pare a fi insa una justificata, iar argumentele celor nemultumiti sunt determinate de faptul ca o taxa nu poate fi aplicata preferential, iar daca ar trebui platita, atunci sa o plateasca toata lumea.

Cu alte cuvinte, AJPS Galati isi scorneste privilegii si sugruma celelalte asociatii de pescari care functioneaza in Galati.

Desi decizia nu a fost aplicata inca de catre asociatia psihologului Stefan, si nici nu se cunoaste valoarea exacta a taxei, instituirea acesteia devine, odata cu declaratia sa, o certitudine.

Sa crape concurenta!

Cei care obtin un permis de pescuit, fiind membri ai unei asociatii de specialitate, au deja un drept legitim in zona, pe care nici o asociatie, fie ea si una apropiata conjunctural de partidul aflat la guvernare, nu il poate ingradi.

Altfel spus, dreptul de a arunca batul in balta este deja unul obtinut si taxat, iar o alta taxa care, basca, e una aplicata preferential, ilustreaza deja o istorie cu parfum de abuz – acest lucru s-a inteles din discutiile pe care le-am avut cu reprezentanti ai conducerii celorlalte asociatii de pescari din Galati.

Cei de la AJPS Dunarea Galati considera aceasta taxa ca fiind una total abuziva si discriminatorie.

Mai mult, conducerea asociatiei a declarat pentru „Viata libera” ca ar trebui luat in calcul si un conflict de interese in acest caz, asta cata vreme o asociatie de pescari administreaza o zona declarata parc natural.

La randul lor, cei de la AJVPS, cea mai cunoscuta asociatie de specialitate din Galati, considera ca masura de limitare a accesului pescarilor in zona poate fi considerata una abuziva si ilegala.

Zona unora, proprietatea altora

O alta ciudatenie care trebuie consemnata este aceea ca, in aria intitulata parc natural si care tine de la Cotul Pisicii (recunoscuta de catre pescarii galateni cu numele de Scurta) si pana mai sus de Vadeni, la limita de nord a judetului nostru, se afla mai multe balti private.

Activitatea acestora ar putea fi sugrumata, asta pentru ca dincolo de taxa pe care pescarii ar achita-o proprietarilor de balta, mai trebuie sa scoata din buzunar si bani pentru birul nascocit de catre asociatia psihologului Stefan.

Vom reveni insa in editiile viitoare ale ziarului nostru cu reactii ale proprietarilor (nu doar ale celor care administreaza balti) din parcul natural.

spot_img

Ultimele știri