Viata Libera Galati: Dunarea si Siretul nu se mai astampara!

Faleza Dunarii parea, ieri, transformata in loc de pelerinaj. Multi cetateni, care cu copii de mana, care cu undite, priveau spre apa, unii cu ingrijorare, altii cu detasare.

In timp ce femeile din Valea Orasului isi faceau cruce, pescarii se relaxau, cu „batul in balta” aruncat direct de pe dig, iar altii chiar faceau plaja.

In acest timp, apa se infiltra impasibila printre sacii umpluti cu nisip, in ciuda eforturilor autoritatilor de a contracara „atacul”. La Bac era liniste si pace; fara masinile care, de joi de la pranz nu mai trec Dunarea cu bacul, zona este extrem de linistita.

In comparatie cu relaxarea de la Dunare, in Barbosi situatia este tensionata. Posesorii gradinilor si caselor de vacanta dintre Siret si Dunare nici nu vor sa vorbeasca de suparati ce sunt ca li s-au inundat casele.

In schimb, cei de la sosea, carora apa le-a intrat in case, nu se mai opresc din reprosuri la adresa autoritatilor.

Pelerinaj si relaxare la Dunare

Domnii Domniteanu si Nicolau (FOTO 1) se bronzau, ieri la pranz, pe dig, in timp ce asteptau sa traga pestele la undita. Nu prinsesera nimic, dar se relaxau.

„Nu sunt ingrijorat, de ce as fi? Ce poate sa ne faca Dunarea? Sa spunem ca trece digul si ajunge in strada, mai mult nu…”, ne-a spus, calm, domnul Nicolau.

Colegul sau de undita, Domniteanu, era mai ingrijorat… „Ce era daca montau un stavilar pe malul de dincolo, la Tulcea, pentru a deversa, controlat, pe miile alea de hectare care si asa stau parloaga? Nu ne-ar mai fi frica si nici nu s-ar mai fi inundat si Pisica si 23 August… Dar nu, domnule!, acolo [la Tulcea] sunt afaceri mari”.

Mergand de-a lungul digului am stat de vorba si cu alti pescari, chiar si cu o doamna. In fata Palatului Navigatiei, un cetatean facea plaja, imbracat doar in niste pantaloni scurti: „fac plaja, ma uit la Dunare…”. Asta, in timp ce multi oameni veneau pe dig si fotografiau Dunarea, pentru a imortaliza momentul in care Dunarea a atins maximul istoric din 2006 – 661 cm!

Pompe de evacuare a apelor infiltrate

Infiltratiile patrunse printre sacii cu nisip, dar si printre scarile de beton de la dig formasera ieri balti serioase. Apa deja intrase putin in parcul de vizavi de blocuri. Zeci de angajati ai societatilor de interes local incarcau sacii cu nisip, pentru a suprainalta digul. (FOTO 2) Erau si cei de la Protectia Civila.

Directorul tehnic al Apa Canal, Nita Podaru, a inspectat, impreuna cu mai multi angajati, digul format din saci si a dat indicatii pentru a se evita producerea de inundatii.

„Deocamdata, putem evacua apa acumulata din infiltratii, insa va fi pericol, daca va veni o ploaie serioasa… De aceea si luam masuri de diminuare a apei infiltrate. Am instalat o pompa (de la ANIF Braila) in zona Grivitei colt cu Portului, ca sa extraga apa din canalul colector si sa o evacueze direct in Dunare, ca sa nu avem alte surprize”, a declarat Nita Podaru.

Si prefectul judetului Galati, Cosmin Paun, aflat ieri la Sendreni, ne-a declarat, telefonic, faptul ca „oamenii din Valea Orasului au fost informati unde vor fi evacuati, daca se va pune aceasta problema. Totul este ca ei sa fie calmi!”.

Potrivit prefectului, locuitorii din Valea Orasului ar putea fi inundati daca nivelul Dunarii va ajunge „la 685-690 de cm”. Adica, daca Dunarea va mai creste fata de nivelul actual, cu aproape 30 de cm!

Este oficial!
Avem alt maxim istoric!

Potrivit comunicatului de presa al Compartimentului de comunicare al Administratiei Nationale "Apele Romane" – Administratia Bazinala de Apa Prut-Barlad, ieri, la Galati, Dunarea a depasit maximul istoric inregistrat la viitura din 2006.

Astfel, ieri la pranz, fluviul masura la Galati „663 cm (cu 63 de cm peste Cota de Inundatie, dar cu 37 cm sub Cota de Pericol), cu 2 cm peste cota istorica inregistrata in 2006.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri