Jumatate din cresterea recenta de emisii de dioxid de carbon eliberate in atmosfera Chinei provine din productia destinata exportului catre tari dezvoltate cum este Marea Britanie, conform unui studiu recent, citat de The Guardian. Statul asiatic deplaseaza astfel responsabilitatea poluarii asupra vestului.
In conditiile in care aproape o treime din cantitatea de CO2 emisa de China provine din productia de bunuri pentru export, conform studiului ce va fi publicat in revista Geophysical Research Letters, acestea raman problema majora a statului asiatic inainte de conferinta din decembrie de la Copenhaga, unde tarile industrializate trebuie sa semneze un nou acord care sa inlocuiasca Protocolul de la Kyoto. Guvernul de la Bejing refuza sa isi asume responsabilitatea pentru aceste emisii, iar pozitia acestuia este sustinuta in campanii care atrag atentia asupra faptului ca tarile consumatoare trebuie sa raspunda pentru poluare.
„Accentul pus pe consum, mai degraba decat pe productia emisiilor este singura solutie intelectuala si etica”, afirma Dieter Hel, profesor de economie la Universitatea Oxford.
In schimb, Departamentul britanic de Energie si Schimbari Climatice (DEEC) sustine ca Marea Britanie isi calculeaza emisiile conform criteriilor internationale stabilite de Natiunile Unite, cu toate ca recunoaste ca amprenta de carbon a Regatului Unit a crescut. Conform Protocolului de la Kyoto, emisiile sunt atribuite tarilor unde sunt produse. Conform acestor criterii, amprenta asupra mediului lasata de Marea Britanie a scazut cu 18% din 1990, dar daca sunt luate in considerare importurile, exporturile si transporturile internationale, cantitatea creste cu 20%.
Pentru China, tara care a devenit cel mai mare emitator de CO2 in 2008, este esential ca un nou protocol sa tina cont de aceste date, mai ales ca 9% din emisiile statului asiatic provin din productia de bunuri exportate in America, iar 6% din cele catre Europa.
Un nou regulament ar impune un mecanism de calcul complex pe care unii nu il considera viabil, dar Dieter Helm afirma ca el poate fi realizat daca exista vointa politica. Solutia propusa de el pentru a include consumul in calculul emisiilor este cresterea taxelor pe transferul de carbon.