Vantul renteaza numai pentru cei mari

In teorie, oricine isi poate instala o turbina eoliana pentru a produce singur energia electrica necesara, insa costurile pentru achizitionarea si instalarea unui astfel de echipament pot ajunge pana la 8.000 de euro. De asemenea, amortizarea investitiei initiale se realizeaza intr-o perioada de pana la 20 de ani, in timp ce durata de viata a unei astfel de investitii este cuprinsa intre 10 si 30 de ani.

Costurile de instalare a unei turbine eoliene de catre un consumator casnic sunt cuprinse intre 2.000 de euro si 6.000 de euro/kWh – incluzand turbina, controllerul, stalpul, acumulatorii, dar acest cost poate creste, depinzand foarte mult de puterea instalata dorita.

Citeste aici noul numar al revistei Green Report: Energia regenereaza Romania

“Teoretic, oricine poate sa-si monteze o turbina eoliana de uz casnic, in special de tipul celor care nu sunt racordate la reteaua nationala de electricitate. In practica, insa, ai nevoie de finante si de o zona cu un potential de vant. In rest, firmele specializate se ocupa de tot, de la fundatie si pana la instalare. O turbina eoliana cu o capacitate de 2 kW este suficienta pentru a asigura electricitatea necesara unei case de vacanta. Energia generata astfel acopera consumul iluminarii casei, al unui televizor sau doua, al unei masini de spalat si al unui laptop, excluzand incalzirea electrica”, a declarat Ovidiu Mihaita, manager Departament energie Armand Consulting.

Pentru un astfel de exemplu costurile totale ating aproximativ 6.000 de euro plus TVA, investitia variind in functie de producatorul si firma contractata pentru lucrari. Defalcand, cheltuiala cea mai mare este cea pentru turbina eoliana, controller si invertor – aproximativ 2.900 de euro, apoi cu acumulatorii – pana la 2.000 de euro si cu instalarea – 1.000 de euro, la aceste preturi adaugandu-se TVA. Suprafata necesara unei astfel de instalatii este de trei-opt metri patrati, in cazul unei capacitati instalate de 1-2 kW, iar totul poate fi gata intr-o saptamana.

„Aceasta investitie este foarte rentabila pentru consumatorii casnici, in primul rand, daca acestia nu sunt racordati la Sistemul Energetic National (SEN), si daca racordarea la SEN nu se poate realiza sau se poate realiza, dar cu costuri financiare foarte mari. Amortizarea investitiei initiale se realizeaza intre 6 si 20 ani, in timp ce durata de viata a echipamentelor este intre 10 si 30 ani, in cazul bateriilor durata de viata este mai scazuta. In acelasi timp garantiile acordate de catre producatori fiind intre doi si cinci ani”, a subliniat Ovidiu Mihaita.

De asemenea, in Romania, momentan, energia obtinuta de consumatorii casnici cu ajutorul turbinelor eoliene si al panourilor fotovoltaice nu poate fi vanduta, aceasta putand fi doar stocata, si de aceea, costurile acestor investitii sunt inca destul de mari.

Pasii de urmat
Pentru a cumpara si instala o turbina eoliana un consumator casnic trebuie intai sa vada daca aceasta solutie ii este cu adevarat necesara. In principal, acesta trebuie sa urmeze doi pasi.

Primul ar fi sa ceara sfatul unui specialist pentru a determina puterea de vant disponibila si ce sistem eolian sau poate un alt tip de energie regenerabila ar putea satisface nevoia de energie electrica, iar al doilea sa realizeze un calcul de consum asupra locuintei si un varf de consum, dupa care, daca se stabilesc toate datele, se poate trece la configurarea sistemului si montarea lui. Costurile suplimentare apar doar in cazul bateriilor pentru acumularea ener-giei, deoarece acestea au o durata de viata mai scazuta, cinci-opt ani, datorita ciclurilor de incarcare-descarcare, in timp pierzandu-si din eficienta.

“In conditiile in care nu exista subventionare si sunt folositi acumulatori, atunci investitia este recuperata in sase ani. Pentru clienti, insa, nu perioada de recuperare a investitiei este importanta, ci pretul final, in schimb, daca sistemul ar fi unul conectat la reteaua nationala, amortizarea se poate realiza intr-un timp mult mai scazut, de pana la trei ani”, a conchis reprezentantul Armand Consulting.

In prezent, la nivel national, tot mai multi consumatori casnici doresc sa isi instaleze sisteme de producere a energiei electrice din surse regenerabile pentru o reducere a cheltuielilor si a deveni independenti energetic. La fel ca si in cazul marilor investitori in energie eoliana, turbinele montate de consumatorii casnici pana acum sunt in zonele cu vant puternic – Dobrogea, Oravita si in unele zone montane.

Cosmin Zaharia

Citeste:

Proiectele eoliene au trezit interesul bancherilor

ADRIAN GOICEA: Proiecte de mai mari dimensiuni vor fi incepute anul viitor

Adrem investeste in biomasa

Energie din murdarie

Exclusiv G.R.: Zenith Solar, oglinzile care se-nvartesc dupa Soare

Gabriel Mihai, UniCredit Leasing Corporation: Principalul criteriu in analiza proiectelor il reprezinta cash flow-ul si capacitatea de rambursare

Romania, potential solar de invidiat, dar neexploatat

spot_img

Ultimele știri