Vantul Dobrogei baga energie verde in retea

Compania CEZ a produs, la inceputul acestei luni, primele cantitati de electricitate furnizate de turbinele eoliene din uriasul parc eolian pe care il construieste in Dobrogea. Parcului eolian de la Fantanele si Cogealac reprezinta o investitie de 1,1 miliarde de euro a Grupului CEZ in Romania. Prima parte a proiectului cuprinde 139 de turbine eoliene cu o capacitate instalata de 2,5 MW fiecare, si este preconizata sa se finalizeze pana la sfarsitul acestui an.
 
Dupa ce, la sfarsitul lunii mai, Statia Principala de Transformare de la Tariverde a fost conectata la reteaua nationala de transport a energiei electrice de Transelectrica, la inceputul acestei luni a fost pusa in functiune prima dintre cele patru substatii de transformare. Anterior, numeroase teste au fost efectuate de catre CEZ, Transelectrica si General Electric (producatorul turbinelor), pentru intrarea in productie a primei turbine, FE28.

Potrivit reprezentantilor CEZ, peste 100 dintre cele 240 de turbine eoliene care vor fi instalate in total la Fantanele si Cogealac sunt deja construite. In paralel cu continuarea lucrarilor de constructie si montaj, instalatiile eoliene deja montate vor continua sa fie testate si puse in functiune in perioada imediat urmatoare.

Cel mai mare parc din Europa

Lucrarile de constructie la cea de-a doua etapa, de la Cogealac, sunt estimate sa inceapa in a doua jumatate a acestui an. Cele 101 turbine vor produce 252,5 MW si vor deveni operationale in 2011.

In momentul finalizarii, parcul eolian al Grupului CEZ va avea o putere instalata de 600 MW, aproximativ cat un reactor nuclear de la Cernavoda. Proiectul dezvoltat in judetul Constanta este cel mai mare parc eolian pe uscat din Europa, cu o capacitate instalata aproximativ dubla fata de cea a parcului eolian Whitelee din Scotia. Acesta este cel mai mare parc operational in prezent, cu o capacitate de 322 MW.

Studiu pentru impactul turbinelor

In contextul in care tot mai multi investitori sunt interesati de sectorul energiilor regenerabile din Romania, in mod special de domeniul eolian, autoritatile trebuie sa analizeze efectele acestor investitii asupra mediului. Masura este cu atat mai necesara cu cat, in tara noastra, zonele
prielnice pentru dezvoltarea proiectelor eoliene sunt cele din Dobrogea, in apropierea culoarului de migrare a pasarilor din Delta Dunarii. Potrivit ministrului mediului si padurilor, László Borbély, numai anul acesta, pentru sectorul eolian sunt prognozate investitii de peste un miliard de euro.

„Avem deja patru-cinci companii care vor sa investeasca puternic in acest sector. Am convenit sa realizam impreuna un studiu de impact asupra mediului inconjurator in cazul fermelor eoliene, in special in zona Dobrogei”, a declarat ministrul, cu ocazia unei intrevederi cu comisarul european pentru Combaterea Schimbarilor Climatice, Connie Hedegaard.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri