Mai multe balene sunt ucise de chimicale, poluarea fonica si prin coliziunea cu vapoare decat de vanatoarea propriu-zisa, transmite Reuters.
Capturarea balenelor pentru carnea lor si pentru ulei a impins specia aproape de extinctie in acest secol. Numarul lor a inceput sa creasca dupa semnarea unui moratoriu care interzicea vanarea lor, in 1986. Cu toate acestea, Japonia, Norvegia si Islanda au continuat aceasta practica.
In conditiile schimbarilor climatice, balenele isi gasesc hrana tot mai greu, se lovesc frecvent de vase, iar poluarea le afecteaza reproducerea, potrivit concluziilor Comisiei internationale pentru vanatoarea de balene (IWC), dupa o intalnire anuala ce a avut loc in orasul marocan Agadir.
"Daca punem la un loc toate aceste lucruri, vanatoarea de balene paleste. Aceste chestiuni sunt mult mai problematice si chiar trebuie sa deplasam atentia Comisiei pe ele", a explicat Monica Medina, comisar IWC.
Interdictia de vanatoare ar putea fi ridicata
Statele membre IWC s-au reunit la inceputul saptamanii pentru a incerca sa ajunga la un acord de ridicare a interdictiei de a vana balene, cu conditia reducerii numarului de exemplare capturate. Uniunea Europeana, in frunte cu Marea Britanie, a adoptat o pozitie comuna de negociere total opusa oricarui tip de vanatoare de balene in scop comercial.
Trei dintre cele mai mari grupuri ecologiste din lume, Greenpeace, WWF si Pew International Group au anuntat ca vor fi de acord cu vanatoarea de balene daca sunt indeplinite sase conditii. Ei au cerut incetarea vanatorii in Oceanul Antarctic, interzicerea fabricarii de produse din carne de balena, eliminarea cotelor de vanatoare, oprirea vanatorii speciilor protejate de lege, luarea tuturor deciziilor in cadrul IWC pe baza datelor stiintifice si prevenirea obiectiilor din partea membrilor IWC in cazul in care moratoriul este ridicat.