Activitatea de tranzacționare din domeniul energiei și utilităților și-a menținut ritmul alert în trimestrul al patrulea din 2015, valoarea tranzacțiilor de la nivel global atingând la finalul anului o creștere de 13% față de 2014, respectiv de 200 miliarde dolari – un maxim al ultimilor șase ani, conform raportului EY Power transactions and trends: 2015 review and 2016 outlook. Energiile regenerabile au fost subiectul a 50% din tranzacții, cu 245 de tranzacții generând o valoare de 68 miliarde de dolari.
O mare parte din avântul tranzacțiilor din trimestrul al patrulea al anului trecut a fost generat de creșterea volumelor de achiziții din zona energiilor curate efectuate de cumpărători strategici. Tranzacțiile cu energii regenerabile au contribuit cu 61% la valoarea totală a tranzacțiilor din regiune în trimestrul al patrulea, iar Germania, Italia, Spania și Marea Britanie au reprezentat principalele puncte de atracție.
Interesul pentru energia regenerabilă pare să se fi intensificat pe măsură ce încrederea investitorilor în segmentul producției convenționale de energie a scăzut. În timp ce interesul pentru energia bazată pe cărbune și gaz este în scădere, valoarea utilităților cu grad ridicat de utilizare a energiei generate pe aceste căi a scăzut, fapt evidențiat de reducerea cu 60% a prețului acțiunilor companiilor pe parcursul anului 2015.
Retragerea subvențiilor generează nemulțumiri în rândurile dezvoltatorilor de energii curate
În pofida creșterii numărului de tranzacții din zona energiilor regenerabile, scăderea subvențiilor și mecanismul de licitație publică împing acest sector european într-o nouă etapă. În Marea Britanie, întreruperea sprijinului guvernamental pentru producția onshore de energie eoliană și solară a generat pierderi mai devreme decât se anticipa.
Compania RWE a decis să oprească proiecte eoliene onshore în valoare de 1,4 miliarde dolari în vreme ce Renewable Energy Generation (REG) a anunțat că-și va vinde întreaga afacere firmei americane BlackRock contra sumei de 97,4 milioane de dolari. În octombrie 2015, două firme de panouri solare, Mark Group și Climate Energy au cerut insolvența, motivând cererea prin modificările subvențiilor pentru energie solară.
Activele regenerabile reglementate schimbă proprietarii
În pofida retragerii subvențiilor din mai multe țări, pare puțin probabilă o scădere semnificativă a atractivității energiilor regenerabile pe termen lung. Un mediu caracterizat de randamente scăzute și volatile ale activelor care țin de generarea termică a energiei, și de obiective ambițioase în privința generării de energie regenerabilă, va continua să alimenteze interesul grupurilor energetice străine, al fondurilor de investiții în infrastructură și al investitorilor instituționali și al celor sprijiniți de capitaluri de stat.
Citește și:
15 resurse ciudate din care se obține energie alternativă
Ponderea regenerabilelor în consumul brut de energie al UE s-a dublat în 10 ani