Al doilea val de căldură al lunii iulie a afectat o mare parte din Europa de Vest și Europa Centrală, temperaturile înregistrate doborând recorduri în Germania, Franța, Marea Britanie, Belgia și Olanda.
În Germania, temperaturile au atins un nou record pentru a doua zi consecutiv, de 41.5 grade Celsius, în orașul Lingen din nord-vestul țării. Seceta afectează întreaga țară, iar fermierii sunt îngrijorați că situația de anul trecut se va repeta, iar recoltele vor suferi daune grave.
Paris a înregistrat un nou record de 42.6 grade Celsius, depășind ultimul record de 40.4 grade Celsius din iulie 1947.
În Marea Britanie au fost înregistrate cele mai înalte temperaturi din luna iulie, ajungând la 38.1 grade Celsius în Cambridge. Aceasta a fost a doua cea mai înaltă temperatură înregistrată în țară.
În sudul Olandei, temperaturile au ajuns până la 40.4 grade Celsius, depășind recordul național de 39.3 grade Celsius stabilit cu o zi în urmă.
În Belgia au fost înregistrate temperaturi record de 40.7 grade Celsius, depășind recordul de 39.9 grade Celsius stabilit miercuri.
Proliferarea algelor toxice în Marea Baltică a dus la închiderea a peste 15 plaje din Polonia în această vară.
Jumătate din teritoriul Elveției se află sub alertă portocalie de caniculă, iar serviciul național de meteorologie prognozează o „dezghețare importantă în zonele montane înalte”. Miercuri, a fost atinsă o temperatură de 0 grade Celsius la o altitudine neobișnuit de ridicată, de 4.800 metri.
Cercetările din ultimii ani au arătat că valurile de căldură devin mai frecvente și mai intense din cauza schimbărilor climatice.
Un studiu realizat de Met Office arăta că un val de căldură ca cel de anul trecut a fost de 30 de ori mai posibil decât în 1750, din cauza cantității mari de dioxid de carbon din atmosferă. Pământul s-a încălzit cu aproximativ 1 grad Celsius față de nivelurile pre-industriale.
Cercetătorii spun că există o șansă de 40-50% ca această lună iulie să fie cea mai călduroasă înregistrată vreodată.