Noi cercetari arata ca temperaturile si nivelurile de dioxid de carbon ridicate reprezinta o amenintare pentru imaginea nationala a Australiei, ursul koala, informeaza ENN.
Profesorul Ian Hume, membru al Academiei de Stiinta din Australia, impreuna cu studentii sai de la Universitatea din Sydney au cercetat efectele cresterii nivelului de CO2 si ale temperaturilor asupra eucaliptului.
Grupul condus de profesorul Hume a demonstrat, aratand in laborator, ca nivelul ridicat de CO2 afecteaza nivelul nutrientilor si cel al „anti-nutrientilor” (lucruri care sunt fie toxice, fie pot interveni la digestia nutrientilor) in frunzele de eucalipt. Anti-nutrientii din eucalipt se formeaza din carbon, iar o crestere a dioxidului de carbon va favoriza producerea acestora peste nutrienti.
Ursii koala sunt tot mai agitati din cauza ca speciile de eucalipt pe care le mananca contin ratii diferite de nutrienti combinati cu anti-nutrienti. Cateva specii de eucalip contin proteine, dar anti-nutrientii, precum taninul se amesteca cu proteinele deci nu pot fi consumate de koala.
„Daca exista o crestere semnificativa a concentratiei de CO2 in atmosfera, pe care deja o observam, acest lucru va stimula amestecul nutrientilor cu anti-nutrientii prin cresterea concentratiei acestor anti-nutrienti pe baza de carbon”, a spus Ian Hume.
„Habitatul, care, in prezent, este benefic pentru koala, ar putea deveni, peste o perioada de nu multi ani, avand in vedere cresterea concentratiei de dioxid de carbon din atmosfera, un habitat saracacios”, a mai spus profesrul. „Sunt sigur ca ne vom confrunta cu disparitia ursilor Koala, chiar daca nu vom observa schimbari ale speciilor acestora sau ale structurii padurilor”, a adaugat el.
Temperaturile ridicate ar putea, de asemenea, sa afecteze speciile de eucalipt. Unele sunt atat de sensibile la temperatura incat la un decalaj de numai un grad, anual, ele vor fi afectate.
Grupul profesorului Hume a studiat cei patru marsupiali care se hranesc cu eucalipt, specializandu-se insa in cercetarea ursilor koala.