Ursii, eroi pe carti postale

„Veteranul” Charles, salvat dintr-o gradina zoologica

Ursii din Romania vor deveni eroii unei serii de carti postale ilustrate, care vor fi puse in vanzare in urmatoarele saptamani.

Acest nou proiect de protectie a animalelor este derulat de Asociatia “Milioane de Prieteni” (AMP) din judetul Brasov, in parteneriat cu Compania de Posta Romana – Regionala Brasov.

Parteneriatul a fost dezvoltat in sprijinul animalelor ocrotite de AMP, precum si pentru salvarea ursilor captivi.

69 de hectare pentru 70 de ursi

AMP conduce rezervatia „Libearty” de la Zarnesti, intinsa pe 69 de hectare, in care traiesc 70 de ursi cu varste cuprinse intre 2 si 40 de ani. Cei mai multi sunt ursi bruni. Un exemplar unic in Romania, adapostit acum la Zarnesti, este un urs tibetan, provenit de la fosta gradina zoologica din Buhusi.

Pe baza fotografiilor animalelor din rezervatie, au fost realizate cinci modele de vederi, care urmeaza a fi comercializate prin oficiile postale din sase judete ale Romaniei.

Proiectul este intitulat „O carte postala, un bilet spre Libertate!”. Scopul actiunii este finantarea actiunilor de salvare a ursilor tinuti ilegal in captivitate.

Pretul de vanzare al unei carti postale va fi doi lei. Din suma totala obtinuta prin vanzarea cartilor postale, 66 la suta va fi utilizat pentru salvarea ursilor.

Toate animalele ingrijite in rezervatia noastra au fost salvate de la persoane care le detineau ilegal, folosindu-le ca atractii turistice, din circuri sau din gradini zoologice care s-au desfiintat”, a precizat, pentru Green Report, managerul rezervatiei Libearty, Liviu Cioineag.

Dupa ce Romania a aderat la UE, o serie de gradini zoologice au fost inchise, intrucat nu ofereau conditiile minime de protectie a animalelor prevazute de legislatia europeana. Pe de alta parte, detinerea unui urs luat din salbaticie, de catre o persoana fizica, este ilegala.

Potrivit unor informatii neoficiale, in Romania mai exista  cel putin 20 de ursi tinuti in captivitate in conditii ilegale sau improprii. Acestia urmeaza a fi transportati in rezervatia de la Zarnesti.

Liviu Cioineag ne-a explicat ca ursii din rezervatie nu sunt periculosi, fiind obisnuiti cu prezenta oamenilor. Totusi, pentru asigurarea sigurantei oamenilor si animalelor, rezervatia nu are regim de obiectiv turistic si nu poate fi vizitata decat in grupuri organizate, insotite de specialisti.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri