In prezent 3.3 miliarde de oameni traiesc in centre urbane pe tot globul. Pana in 2030 se preconozeaza ca aceasta cifra va ajunge la 5 miliarde in centre urbane pe tot globul, iar 95% din diferenta este reprezentata de tarile in curs de dezvoltare. In urmatorii 30 de ani, populatia urbana din Asia se va dubla de la 1,36 miliarde la 2,64 miliarde, in Africa va fi mai mult decat dublu, de la 294 de milioane la 742 de milioane, in timp ce America Latina si Caraibele vor avea parte de o crestere mai lenta, de la 400 de milioane la 600 de milioane de locuitori urbani, informeaza irinnews.org, citat de WBCSD.
Chiar daca mega-orasele apar mai des in centrul atentiei, numarul populatiei in centre mai mari de 10 milioane de locuitori este de asteptat sa nu mai creasca. In schimb, in urmatorii 10 ani orasele cu mai putin de 500.000 de locuitori vor reprezenta jumatate din cresterea urbana.
Problema nu este cresterea in sine, ci cresterea neplanificata a numarului populatiei urbane. In 2001, 924 de milioane de oameni sau aproape 31% din totalul populatiei urbane locuiau in asezaminte insalubre si neformale, din care 90% erau in tarile in curs de dezvoltare. Pana in 2030 numarul acestora se preconizeaza ca va ajunge la 2 miliarde.
In Africa milioane de oameni traiesc in conditii mizere in orase, lucru care se traduce prin saracie abjecta si boala. Se presupune in general ca nivelul de saracie in orase este mai mic decat la sate, dar numarul oamenilor saraci si subnutriti din orase creste. "In general, locul saraciei se muta la orase…Un fenomen cunoscut acum ca urbanizare a saraciei", specifica Programul de Asezaminte al Natiunilor Unite.
In secolul 20 cresterea populatiei urbane a fost alimentata de migratia populatiei rurale. Astazi, pe de alta parte orasele cresc din interior, rata natalitatii estemai mare decat rata mortalitatii in centrele urbane. Procesul de urbanizare, ceea ce statisticienii numesc "crestere naturala" este pe de o parte un indicator al evolutiei medicinei, iar pe de alta al accesului mai bun la asigurarile de sanatate.
Faptul ca ratele mortalitatii sunt in general mai mici in orase mascheaza problema locuintelor insalubre, focare de boli in unele orase. Ceea ce este si mai grav este faptul ca cei mai afectati de aceasta problema sunt copiii. O analiza din 2006, facuta de Jurnalul International pentru Egalitate in Sanatate a aratat ca procentul malnutritiei la copiii din orase este de doua ori mai mare decat la sate in tarile din zona Africii Sahariene.
In timp ce populatia creste, creste si numarul oamenilor care nu au acces la surse de apa potabila, dublandu-se de la 108 milioane in 1990 la 215 milioane cat se preconizeaza ca va fi in2010, lucru care ar putea duce la raspandirea mult mai rapida a bolilor in orasele foarte dense.
Exista si problema catastrofelor naturale. Terenul urban disponibil pentru oamenii mai saraci este putin, iar acestia ajung sa traiasca, din necesitate pe terenuri inundabile, instabile si pe langa locuri industriale. Aceste lucruri vaforizeaza catastrofe in cazul unui cutremur, de exemplu.
Raportul pe 2007 de populatie urbana al UNFPA arata ca: "Orasele concentreaza saracia, dar reprezinta si cea mai buna cale de a scapa de ea….Provocarea este sa invatam cum sa exploatam populatia concentrata din orase".
Foto: travel-images.com