Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Christopher Flavin: Oceanele nu se salveaza singure

Aproape 50% din populatia piscicola mondiala este integral exploatata. Alte 17 procente din aceasta sunt supra-exploatate, expunand biodiversitatea marina unui risc sever. Acestea sunt pincipalele concluzii ale raportului Worldwatch Institute, "Oceanele in pericol: protejand biodiversitatea marina", informeaza AFP, citat de wbcsd.org.

Documentul evidentiaza ca principale cauze ale daunelor aduse biodiversitatii acvatice pescuitul, poluarea si schimbarile climatice. Acestor factori nocivi, specialistii le-au gasit solutii. David Santillo, cercetator la Greenpeace Research Laboratories si co-autor al raportului "Oceanele in pericol" a declarat ca : "Pierderea diversitatii marine va avea un impact disproportionat pentru natiunile sarace, unde comunitatile de pescari vor fi serios afectate. In tarile bogate, oamenii vor incepe sa observe disparitia anumitor specii de pesti din super-market-uri".

Divizia ONU pentru Diviziunea pentru Dezvoltare Sustenabila a implementat un plan pentru a elimina pescuitul distructiv si a stabili zone marine protejate, care urmeaza sa se concretizeze intr-o lege iternationala pana in 2012. Santillo a subliniat faptul ca desi "ne aflam la o rascruce politica, s-au facut prea putine lucruri pana acum si nu mai avem decat cinci ani pana la dead-line." Cu toate acestea, cer etatorul s-a aratat optimist spunand ca "inca nu este prea tarziu sa incepem sa facem ceva. Tot ceea ce ne trebuie este vointa politica individuala a fiecarei tari."

Presedintele Worldwatch Institute, Christopher Flavin, a declarat ca "Angajamentele colective pentru asigurarea bunastarii ecosstemelor sunt necesare pentru a proteja speciile de pesti aflate in pericolul de disparitie. Oceanele nu se pot salva singure".

Specialistii spun ca pescuitul cu plasa este una dintre cele mai daunatoare metode intrucat atunci cand plasele incarcate de peste sunt scoase din apa de pescari, ele angreneaza si alte vietati marine si distrug vegetatia care se interpune pe traseul plasei.

O alta problema semnalata de autorii raportului este cea a deversarii capturii piscicole moarte inapoi in mare. Oamenii de stiinta spun ca in unele cazuri, pescarii industriali pot deversa pana la jumatate din pestii morti, sau aproape morti inapoi in mare.

Pescuitul aduce industriei intre 4 si 9 miliarde de dolari anual. Tarile unde industria piscicola este in cadere si unde legile privind pescuitul industrial devin din ce in ce mai stricte, isi muta centrul de activitate in tarile aflate in dezvoltare, prejudiciind comunitatile piscicole locale.

Incalzirea globala ar fi un alt factor nociv care ameninta sanatatea ecosistemelor marine, odata cu cresterea temperaturii apelor de suprafata. Aceasta determina scaderea dramatica a densitatii faunei acvatice, in unele zone oceanice ea ajungand mai scazuta cu pana la 80%.

Poluarea cu substante chimice, radioactive, sau deversarile de petrol constituie a treia mare cauza a contaminarii meidului acvativ.

Autorii raportului, Michelle Allsopp, Richard Page, Paul Johnston, si David Santillo sugereaza la unison creearea de rezervatii marine ca fiind cea mai buna solutie pentru stoparea fenomenului de supraexploatare. Autorii propun si implementarea unui acord sub jurisdictia Conventiei Natiunilor Unite care sa stabileasca si sa gestioneze aceste rezervatii.

Foto: worldrevolution.org

spot_img

Ultimele știri