Update: Pericol de explozie la Buzau: O cisterna cu 1 tona de GPL a luat foc

O cisterna incarcata cu 1 de tona de GPL a luat foc la Buzau, in incinta unei societati comerciale aflate in zona comerciala a orasului.

Purtatorul de cuvant al IPJ Buzau, Crucianu Florina, a declarat pentru Green-report.ro ca politia a intrerupt circulatia pe DN 2B, iar zona a fost evacuata. Cisterna se afla la iesirea din Buzau spre localitatea Spataru. Pompierii inca nu intervin de teama unei explozii. La fata locului se afla cateva echipaje ale politiei.

Potrivit generalului de pompieri in rezerva, Aurel Udor, pompierii au decis sa lase propanul sa arda pentru ca un incendiu este mai putin periculos decat o explozie.
  

Citeste si: Buzau: Cisterna care a luat foc a produs un incident de mediu

Ce este GPL-ul?

GPL-ul sau gazul petrolier lichefiat este un produs derivat, brut, care este facut dintr-un amestec de propan si butan. Este obtinut prin rafinarea petrolului sau direct din extractie dupa ce a fost separat de gazele naturale sau petrol cu care acesta este in amestec in campurile petroliere.

Una din principalele caracteristici care diferentiaza propanul si butanul unul de celalalt si care defineste folosirea lor este “presiunea vaporilor” care corespunde echilibrului fazei gazoase cu faza lichida. “Presiunea vaporilor” propanului si butanului creste proportional cu temperatura.

O scurgere GPL in faza lichida este mult mai periculoasa decit o scurgere in stare gazoasa, deoarece cantitatea care se scurge este mai mare la aceeasi cantitate de gaz. Un volum de lichid produce aproape 270 de volume de vapori.GPL-ul topeste substante precum: grasimi, uleiuri, vopsea. Propanul si butanul sunt inflamabile ca orice combustibil. De aceea este foarte important a se evita manipularea acestora in apropierea focului deschis si a obiectelor care au o temperatura ridicata.

Cand se afla in faza lichida acesta creeaza o “ceata” caracteristica extrem de inflamabila care se asaza pe pamant. Este recomandat sa se evite contactul direct cu GPL in faza lichida, deoarece, din cauza evaporarii sale foarte rapide, produce arsuri prin racire.

Propanul, compus chimic din categoria alcanilor

Propanul lichid este inflamabil și dacă este folosit incorect poate deveni sursa unui pericol. Înainte de a-l folosi citiți caracteristicile lui:

• Este inflamabil, poate exploda sub presiune, este mai greu ca aerul.
• În starea sa naturală nu are miros.
• Contactul cu propanul poate provoca arsuri ca de gheață ale pielii.
• Nu folosiți butelia de propan care are defecte la supapă, garnitură sau nu este etanșă.
• Buteliile uzate sau ruginite pot fi foarte periculoase. Vă recomandăm să le trimiteți pentru o verificare furnizorului de propan.

In conformitate cu HG nr.1408/2008 propanul si butanul fac parte din categoria substantelor si preparatelor chimice extrem de inflamabile, avand fraza de risc R12 – adica extrem de inflamabil.

Foto: Ziare.com

Florin Tulbure

spot_img

Ultimele știri