Update: Legea eutanasierii cainilor comunitari, scoasa de pe ordinea de zi, inainte de votul final

„Legea privind eutanasierea cainilor fara stapan a fost scoasa de pe ordinea de zi a Camerei Deputatilor in urma cu cateva minute. Daca legea ar fi fost votata astazi ar fi picat, deoarece cvorumul ne era favorabil. Guvernantii au amanat aceasta lege, probabil, pentru momentul in care vor avea destule voturi care sa le fie favorabile lor", a declarat pentru “Green Report”, Claudia Dumitru, reprezentanta organizatiei de protectie a animalelor “GIA”.

Deputatii urmau sa dea votul final astazi, la ora 12.30, in ceea ce priveste  Legea cainilor comunitari, dupa ce, in cursul diminetii, Camera Deputatilor adoptase documentul pe articole.

Plenul Camerei Deputatilor a adoptat deja in plen, pe articole, proiectul de lege de aprobare a OUG 155/2001 privind programul de gestionare a cainilor fara stapan, fara a aduce modificari formei adoptate de Comisia de Administratie.

ONG-urile continua sa lupte impotriva eutanasierii

"Suntem surprinsi de aceasta decizie venita, din nou, pe ultima suta de metri. Luptam in continuare impotriva eutanesierii cainilor comunitari, iar daca legea va fi, in final, adoptata vom continua protestele, in sprijinul nostru aflandu-se inclusiv iubitorii de animale din multe state europene", a spus Carmen Arsene, vicepresedinta Federatiei Nationale pentru Protectia Animalelor.

Comisia de Administratie Publica din Camera Deputatilor a mentinut, in data de 5 aprilie, prevederile referitoare la eutanasierea cainilor vangabonzi, care va putea fi decisa de catre consiliile locale, dupa ce animalele vor fi retinute in adapost timp de 30 de zile.

De asemenea, cainii vagabonzi vor putea fi adoptati in perioada de o luna de zile in care vor fi retinuti in adapost si anterior sterilizati.

O alta posibilitate a consiliilor locale priveste varianta eliberarii cainilor vagabonzi dupa sterilizare, in situatia in care acestia nu sunt bolnavi sau agresivi.

Eutanasierea maidanezilor a fost aspru criticata de ONG-uri, care ameninta cu proteste in cazul in care aceasta hotarare va fi luat in plenul Camerei Deputatilor.

Cristian Adomnitei: "Legea nu este despre catei, ci despre oameni"

In cadrul dezbaterilor la articolele proiectului de lege, deputatul PNL Cristian Adomnitei a solicitat reintroducerea unei prevederi eliminate de Comisia de administratie referitoare la interzicerea luptelor de caini, potrivit Mediafax.

"Legea nu e despre catei, ci despre oameni si despre faptul daca suntem sau nu intregi la minte, daca gasim solutii. Ati gasit varianta cea mai usoara, partidul primarilor, sa dati voie primarilor sa omoare cainii", a acuzat Adomnitei, care a aratat ca, in varianta initiala a legii, se interzicea organizarea sau participarea la luptele de caini si abandonarea si inducerea de suferinte acestora.

Adomnitei a precizat ca aceasta prevedere a fost eliminata de catre Comisia de administratie, motivul invocat fiind acela ca aceasta reglementare nu face obiectul prezentei legi.

Pe de alta parte, viceliderul grupului PNL, Eugen Nicolaescu, a solicitat ca membrii Comisiei de administratie sa fie prezenti in fata plenului pentru a exprima un punct de vedere fata de aceasta solicitare.

Presedintele Comisiei de administratie, Sulfina Barbu, a precizat, de la tribuna Camerei Deputatilor, ca punctul de vedere al comisiei a fost fundamentat de faptul ca prevederile legate de luptele de caini se regasesc in Legea 205.

Presedintele Camerei, Roberta Anastase, a supus la vot amendamentul comisiei, de respingere a prevederii respective, acesta fiind adoptat si de catre plen, cu 86 de voturi "pentru", 43 de voturi "impotriva" si 5 abtineri.
Deputatul PNL Cristian Adomnitei a precizat, la randul sau, ca pretedintele Comisiei de administratie, Sulfina Barbu, a "mintit prin omisiune", el spunand ca

Legea 205 prevede doar interzicerea organizarii de lupte

In afara acestei dispute, proiectului de lege de aprobare a OUG 155/2001 privind programul de gestionare a cainilor fara stapan a fost adoptat pe articole, fara modificari sau observatii aduse formei propuse de catre Comisia de administratie.
 

Proiectul de lege, in varianta Comisiei pentru Administratie Publica si Echilibru Ecologic din Camera Deputatilor, care asteapta astazi votul final, impune, in primul rand, infiintarea Registrului de evidenta a tuturor cainilor din tara, cei fara stapan, cei cu stapan si cei cu regim special.

Registrul trebuie sa raspunda in primul rand la intrebarea cati caini cu si fara stapin sunt in Romania. In acest moment nu exista nici o evidenta clara.

Consiliile locale ar putea fi obligate sa poarte grija cainilor de pripas

Legea obliga consiliile locale sa amenajeze din fonduri proprii adaposturi pentru cainii fara stapan, sa aiba un medic veterinar, in cadrul serviciilor specializate pentru gestionarea cainilor abandonati, si sa infiinteze Registrul de evidenta. In aplicarea legii, autoritatile locale vor fi verificate de Autoritatea Sanitar-Veterinara.

Membrii Comisiei au mai stabilit si cateva reguli stricte de functionare a adaposturilor pentru cainii comunitari. Tot ce tine de amenajarea acestor adaposturi si de tratarea cainilor, cat timp acestia sunt gazduiti in ele, se va face in baza regulilor sanitar-veterinare.

Reguli noi si pentru proprietarii de caini

Orice proprietar de caine, care nu are un animal de rasa pura, atestat printr-un certificat, va fi obligat sa-l sterilizeze pentru a reduce astfel inmultirea necontrolata a cainilor.Infierea unui caine si apoi eliberarea lui pe strazi este interzisa prin noua lege.

Cainii comunitari fara stapan, grav bolnavi, si cei agresivi pot fi eutanasiati sau sterilizati

Cainii care sunt bolnavi grav, cei incurabili, cei irecuperabili, cei agresivi, periculosi, sau cainii de lupta si de atac, lasati in libertate, pot fi eutanasiati sau sterilizati, conform hotararii Consiliului Local, iar toate aceste categorii sunt mentionate si in Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 55/2002.
 

Sursa foto: dollo.ro

Mihaela Pavnutescu

Citeste si: Ce prevede noua lege a cainilor fara stapan?; Legea care hotaraste soarta cainilor fara stapan, amanata a doua oara; Flashmob la TNB pentru cainii fara stapani; Protest anti-eutanasiere in fata consulatului Romaniei din Munchen

 

spot_img

Ultimele știri